Banožić pobijedio Dabru, postaje novi čelnik HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije

Članovi vladajuće stranke danas su birali nove predsjednike i potpredsjednike općinskih, gradskih i županijskih organizacija HDZ-a. Pravo glasa imao je ukupno 209.271 član stranke, a nove čelnike lokalnih HDZ-ovih filijala biralo se na ukupno 576 mjesta diljem zemlje.

Cinici bi rekli da članovi HDZ-a svoje čelnike nisu birali po modelu “jedan član – jedan glas”, već po modificiranom modelu “jedan član – jedan glas – jedan kandidat” jer se rezultat izbora novog čelnika u većini, pa tako i najvećim gradskim i županijskim organizacijama, unaprijed znao. Naime, novi čelnici HDZ-ovih organizacija u Zagrebu ili pak Splitu nisu imali protukandidate, a isto je bilo i u brojnim drugim gradovima i županijama.

No, zato se napeta kampanja vodila u Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje su se za šefa županijske organizacije natjecali zamjenik župana Josip Dabro i ministar obrane Mario Banožić.

Prema neslužbenim i nepotpunim rezultatima unutarstranačkih izbora u HDZ-u novi predsjednik Vukovarsko-srijemske organizacije bit će Mario Banožić. Prema informacijama Jutarnjeg lista Banožić, favorit vrha stranke i premijera Andreja Plenkovića, ima dvostruku prednost u broju glasova nad protukandidatom Josipom Dabrom, zamjenikom župana. Iako još nisu prebrojani svi glasovi iz Vinkovaca i Županje, razlika je, po svemu sudeći, prevelika za preokret.

Izbori su bili napeti i za šefa HDZ-a Zagrebačke županije gdje su se sučelili gradonačelnik Zaprešića Željko Turk i Damir Mikuljan. I prije nego što su svi glasovi prebrojani Mikuljan je za Jutarnji list potvrdio da je poražen.

Novi će pak šef zagrebačkog HDZ-a biti zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Mislav Herman. On će uskoro preuzeti i mjesto predsjednika Gradske skupštine, a danas je najavio da je spreman ući i u utrku za novog gradonačelnika Zagreba na lokalnim izborima u svibnju iduće godine.

– Smatram da zahvaljujući svom dosadašnjem iskustvu i dugogodišnjem angažmanu u stranci mogu postići ono što je najbitnije za zagrebački HDZ, a to je njegova brza konsolidacija i stabilizacija kako bi se pripremili za lokalne izbore na kojima ćemo Zagrepčanima ponuditi najbolju listu s prepoznatim kandidatima za Gradsku skupštinu – rekao je Herman i najavio da će vrlo brzo nakon formiranja zagrebačkog HDZ-a na unutarstranačkim konzultacijama naći najboljeg kandidata za gradonačelnika Zagreba.

– Ako unutarstranačka tijela odluče da sam to ja, spreman sam preuzeti tu odgovornost – poručio je novi šef zagrebačkog HDZ-a. Stranački insajderi tvrde da će na izborima za četiri potpredsjednika zagrebačkog HDZ-a proći Hermanova ekipa koju podržava i šef stranke Andrej Plenković: Ante Plazonić, čelnik HEP-a Frano Barbarić, Zvonimir Milas i Mario Župan. Novi predsjednik splitskog HDZ-a bit će ravnatelj Lučke uprave Vice Mihanović, a dosadašnji predsjednik Petar Škorić nije se niti kandidirao za treći mandat na čelu splitskog HDZ-a. Nakon što je zbog nekretninske afere bio prisiljen napustiti mjesto Plenkovićeva ministra uprave i nakon što se našao pod istragom USKOK-a, unutarstranačke izbore Lovro Kuščević odlučio je iskoristiti za povratak u političku arenu kao jedini kandidat za šefa općinske organizacije HDZ-a u Nerežišćima.

– On je jedini kandidat tamo i ima sva prava da se kandidira kao član HDZ-a. Niti je on za bilo što još kriv. Očito ima podršku u Nerežišćima, ako se nitko drugi nije htio kandidirati, to je sve – rekao je šef stranke Andrej Plenković komentirajući Kuščevićevu kandidaturu.

Iz HDZ-a su danas poručili da će rezultate unutrastranačkih izbora objaviti u ponedjeljak. Podsjetimo, proces izbora u vladajućoj stranci zaustavljen je u proljeće zbog epidemije nakon što su izabrani novi predsjednik i četiri potpredsjednika stranke, piše Jutarnji.

Facebook Komentari