Vježbate vani? Savjeti kako zaštititi kožu od hladnog vjetra

– Vjetar može oštetiti kožu toliko da postane bolna. To je upalna reakcija kože koja nastaje u hladnim i vjetrovitim uvjetima. Suh, hladan zrak u osnovi oduzima vlagu s kože, čineći je tako iziritiranom i suhom – kaže dermatologinja Rachel Nazarian iz New Yorka i dodajte kako takva oštećenja nalikuju opeklinama od visokih temperatura – koža je bolno crvena, osjetljiva i zna se ljuštiti.

Tijekom suhog, hladnog vremena koža postaje osjetljivija na transepidermalni gubitak vlage u koži koja doslovno isparava iz nje.

– To se događa kada kombinacija vjetra, niske vlage i niske temperature ošteti kožnu barijeru. To slabi sposobnost kože da se zaštiti, što dovodi do crvene, suhe, ljuskave kože osjetljive na dodir – pojašnjava dermatologinja Hadley King.

Obzirom da se radi o nedostatku vlage u koži što oštećuje njezin zaštitni sloj, važno je kožu premazati određenim kremama kako do toga ne bi došlo.

– Hidratizirajte, umirite i ojačajte barijeru. Sve to možete učiniti kombinacijom tri vrste hidratantnih krema. Potražite hidratantnu kremu koja sadrži humektante (humectants) za hidrataciju, potom emolijense (emollients) podupiru kožnu barijeru te okluzive (occlusives) koji zadržavaju vlagu u koži, sprječavaju njezin gubitak – savjetuje King.

Kaže kako su humektanti, poput hijaluronske kiseline i glicerina, uglavnom tvari niske molekularne težine koje vezuju vodu u rožnatom sloju kože, ali ih treba koristiti zajedno s ostalim komponentama kako bi zadržale vlagu.

– Emolijensi su zasićeni i nezasićeni ugljikovodici promjenljive duljine, koji pomažu u funkciji zaštitnog sloja kože, fluidnosti membrane i signalima stanica, što dovodi do ukupnog poboljšanja teksture i izgleda kože. Primjeri uključuju kolesterol, skvalen, masne kiseline i keramide – dodala je.

Treći korak je blokiranje vlage u koži kako ne bi isparavala jednom kad izađete na hladan zrak.

– Okluzivi su ulja i voskovi koji tvore poseban sloj na koži i fizički blokiraju transepidermalni gubitak vode. Primjeri uključuju pčelinji vosak, ulja, silikone, lanolin i cinkov oksid – pojasnila je.

Stručnjaci za zdravlje kože napominju da je fizička zaštita dobra prevencija oštećenja kože na hladnom, vjetrovitom zraku pa savjetuju nanošenje mineralne kreme za sunčanje, poput onih koje imaju cinkov oksid.

– Osim toga, spriječite oštećenja kože nošenjem zaštitne odjeće, poput šala oko lica – kaže estetičarka Nicole Hatfield, prenose 24sata.

Ukoliko vam se koža ipak ošteti na hladnom vjetru, budite pažljivi s njom – imajte na umu da je vrlo osjetljiva. Izbjegavajte sve što bi je moglo dodatno oštetiti, prenosi mindbodygreen.com.

Share This Article