Počeo ispraćaj patrijarha Irineja: Građani moraju nositi maske, nema ljubljenja tijela

Počeo je ispraćaj srpskog patrijarha Irineja koji je umro od posljedica korona virusa. Prvo je tijelo odloženo u zgradi Patrijarhata, a oko podne bit će izloženo u sabornom hramu Svetog arkanđela Miahela u Beogradu tijekom liturgije na dan slave Sabornog hrama. Kasnije će ga prenijeti u hram Svetog Save na Vračaru. Tamo će se vjernici moći oprostiti od patrijarha, prenosi Kurir.

– Iz Sabornog hrama kolona sa tijelom patrijarha krenut će oko 11.30 prema hramu Svetog Save ispred kojeg će ga dočekati pripadnici Vojske Srbije – rekao je svećenik Dragan Šovljanski.

Zadušna liturgija služit će se u nedjelju u 9 sati u hramu Svetog Save na Vračaru, a u nastavku liturgije služit će i opijelo. Tijelo patrijarha Irineja ukopat će u kripti hrama Svetog Save.

Vjernici neće moći ljubiti ni dodirivati ni patrijarha ni lijes, a stožer Srbije apelira na građane da obavezno nose maske i da se pri odavanju sućuti ne zadržavaju kod lijesa.

Na sastanku u Patrijaršiji srpskoj u Beogradu su danas odlučili da nakon smrti Irineja patrijarhijske dužnosti preuzima Sveti arhijerejski sinod, a do izbora novog patrijarha Svetim Sinodom će predsjedati dabrobosaanski metropolit Hrizostom.

Zbog Irinejeve smrti vlada Srbije proglasit će tri dana žalosti, a oni koji neće poštovati te mjere mogu dobiti kaznu do 200.000 dinara (oko 13.000 kuna), prenose 24sata.

Facebook Komentari