Općoj bolnici Dubrovnik nedostaje radne snage, odlaze i mladi specijalizanti

Nedovoljan broj medicinskih sestara i tehničara problem je s kojim se Opća bolnica Dubrovnik bori niz godina. Samo u jedinici intenzivne liječničke skrbi nedostaje ih stotinu, a za sve odjele potrebno je barem još toliko nove radne snage.

Zbog nemogućnosti pronalaska dugoročnog smještaja iz dubrovačke bolnice odlaze i mladi specijalizanti. Bolnica, sindikati i grad nadaju se kako tome uskoro dolazi kraj.

Na Hitnom prijemu dubrovačke Opće bolnice na dan se obradi više od 80-ero pacijenata. Spremno ih dočekuje mlado medicinsko osoblje kojeg je u smjeni upola manje nego što je potrebno.

“Mi to osjetimo. Treba nas biti barem toliko koliko nas je sada, sad nas radi pet u smjeni s tim da jednu sestru gubimo s trijažom. Tako da nas ostaje četvero što je jako jako malo”.

U bolnici je zaposleno nešto manje od 400 medicinskih sestara, a nedostaje ih još minimalno dvije stotine: “Normativ u jedinici intenzivne skrbi je dvije sestre na jednog pacijenta, dok se sada radi jedna sestra ne pet pacijenata. Dakle, neusporedivo”.

Veći dio osoblja usmjeren je na Covid odjel. Organizirati bolnicu u takvim uvjetima svakim danom sve je veći izazov.

“Tako da imamo sada sa samoizolacijama u prosjeku 70 i 80 sestara izvan pogona stalno što je na ovakav malu bolnicu mali broj sestara jako velika brojka”.

Zdravstvena skrb građana ovisi i o gostujućim liječnicima, jer za potrebe pacijenata u Općoj bolnici ih nema dovoljno.

“U prvom redu mislim na pedijatre, ginekologe, interventne kardiologe te neke kirurške struke tako da dugoročno gledano će to biti i ostaje jedan težak financijski uteg Općoj bolnici”, rekao je ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić .

Koji na mjesečnoj razini iznosi i do 450 tisuća kuna. Nakon specijalizacije mladi liječnici odlaze jer u Dubrovniku ne mogu pronaći dugoročni smještaj. Baš zato planiran je projekt stanogradnje u predgrađu.

“Dobit će priliku da kupe stan po vrlo povoljnim uvjetima. Dakle postojat će tri opcije mali srednji i veliki stan i ono što ih bude interesiralo to će dobiti. Bolnica je tu samo posrednik Grad Dubrovnik dava zemljište”. Projekt već sada privlači mlade specijalizante

“Pa kada sam došao ovdje u biti nisam imao plan kako ću nakon specijalizacije, ali kažem ovaj projekt je ono što mi daje nadu da ću ovdje i ostati”.

Do danas je stiglo sto neslužbenih prijava, a očekuje se kako će broj rasti. Realizacija projekta očekuje se početkom sljedeće godine čime bi se problem nedostatka medicinskog osoblja barem djelomično riješio, piše RTL.

Facebook Komentari