2.6 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Kad ste nervozni, bacite se na čišćenje ormara

Kad ste nervozni, bacite se na čišćenje ormara

Mnogima je čišćenje i organizacija ormara, ladica ili polica u domu prirodna reakcija na stres. Pospremanje nam doista može povratiti osjećaj kontrole u nekim takvim situacijama, dok jednostavne ponavljajuće radnje, poput slaganja odjeće, ili posuđa, mogu djelovati umirujuće.

To, s druge strane, može biti i dobar način da zadržite kontrolu u svome domu, iako treba imati na umu da neki projekti organizacije u domu mogu stvoriti više stresa nego što smiruju. Naime, postoje neki zadaci koje je dobro obaviti dok ste pod stresom, ali i stvari koje je bolje ostaviti za neko mirnije vrijeme, kad imate više vremena i živaca.

Evo nekoliko savjeta:

Ladica za kuhinjski pribor

Kad ste pod stresom, započnite s organiziranjem malog područja, poput ladice ns priborom za jelo. To ne bi trebalo potrajati predugo, pa je to jednostavan način da na kraju posla osjetite zadovoljstvo zbog postignutog.

S druge strane, kad ste pod stresom, izbjegavajte organizirati bilo što previše nostalgično ili osobno. Zato bi polica sa posuđem koje nije dio uspomena i niste za njega emotivno vezani dobar izbor. Bit će vam lakše donositi odluke o tome što želite zadržati, a što nekome pokloniti ili baciti, pogotovo ako se neki predmeti dupliraju.

Ormar za posteljinu

Jednostavne, ponavljajuće radnje poput presavijanja ručnika ili posteljine mogu biti umirujuće, jer zahtijevaju malo pažnje i koncentracije.

Posložite ručnike i posteljinu tako da se preklapa u duginim bojama, ili na neki drugi način, tako da tvori lijepi vizualni efekt u ormaru. Potražite na Internetu ideje za slaganje plahti, pogotovo onih s gumicom, tako da vas pogled na ormar na kraju razveseli.

Noćni ormarić

Dobro je pospremiti noćni ormarić iz dva razloga:

1. To je mala površina, pa bi je trebalo biti relativno lako riješiti.

2. Čišćenje prostora oko kreveta može vam pomoći da bolje spavate.

Držite na ormariću samo knjigu koju čitate i čašu vode te možda malu vazu ili lampu. Najvažnije:Odmaknite mobilni telefon daleko od kreveta kako biste spriječili kasno uznemiravanje.

I mobitel može biti izvor stresa

Naši telefoni također mogu biti izvor stresa, pogotovo ako su nam glavni izvori vijesti ili ako trošimo previše vremena čitajući negativne komentare na društvenim mrežama.

Zato potražite savjete za brisanje i organiziranje aplikacija . Ako imate iPhone, razmislite o postavljanju vremenskih ograničenja za aplikacije putem izbornika Postavke.

Očistite i ispraznite torbicu

Ovo je posao koji vam neće uzeti previše vremena, a može donijeti puno koristi. Izbacivanje starih računa i rezervnih olovaka, ,čarapa, potrošene kreme za ruke, te sitnica koje ste pokupili usput oduzet će vam nekoliko minuta, no kad to obavite,bit će vam lakše pronaći ono što trebate u torbici, što jamči manje stresa.

Preskočite ovo kad ste pod stresom:

Organiziranje bilo čega sentimentalnog: Općenito, stvari koje imaju nostalgičnu ili sentimentalnu vrijednost puno je teže organizirati, za to je potrebno više vremena i emocionalnog rada. Ako se želite dobro isplakati, to je dobar izbor, u protivnom si ne otežavajte dan, prenose 24sata.

Kompletan remont ormara: Kad se osjećate loše, nije idealno vrijeme za donošenje velikih odluka o vašoj garderobi. Možda će vas samo frustrirati, jer mislite da ništa ne izgleda dovoljno dobro, ili da vam dobro stoji. Ako možete, ostavite ovaj zadatak za mirnije vrijeme, kad budete mogli donositi uravnotežene odluke o tome što ćete zadržati i baciti, donosi portal Real Simple.

Najnovije

Još iz rubrike