3.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Dekanica Maja Fredotović: Nije moguće studentima produljiti rokove za polaganje kolokvija

Dekanica Maja Fredotović: Nije moguće studentima produljiti rokove za polaganje kolokvija

Nakon što su se studenti Ekonomskog falukteta u Splitu pobunili zbog previše kolokvija u jednom tjednu, njih pet do sedam dan za danom, o svemu se očitovala i dekanica fakulteta, prof. dr. sc. Maja Fredotović. Studenti, njih više od 1200 potpisalo je i peticiju, no dekanica Fredotović navodi kako Fakultet nije zaprimio nikakvu peticiju studenata, osim pojedinačnih mailova kojima je uredno odgovoreno. Također, kaže kako oni postupaju sukladno odlukama Vlade RH o načinu izvođenja nastave u osnovnim i srednjim školama kao i na visokim učilištima u uvjetima epidemije COVID-19, te da poštuju smjernice HZJZ-a.

– S obzirom na raspoloživi broj sjedećih mjesta, kao i protuepidemijske mjere, očito je da nije moguće istodobno izvoditi i redovitu nastavu i provoditi pisane provjere znanja. Stoga je Fakultet donio odluku da se u svakom semestru tijekom dva tjedna (8. i 15. tjedan semestra) ne izvodi nastava, nego organiziraju pisane provjere znanja. I tako dolazimo do sljedećeg tjedna, koji studenti nazivaju tjednom kolokvija. Studenti su se, za svaki kolegij, izjasnili namjeravaju li ili ne pristupiti provjeri znanja u ovom tjednu. Na osnovu brojeva prijavljenih studenata po svakom kolegiju napravljen je raspored održavanja pisanih provjera znanja. U komunikaciji sa Ravnateljstvom civilne zaštite, analizirane su mjere kojih smo se pridržavali kod organizacije, i kojih ćemo se pridržavati kod provođenja provjera znanja idući tjedan – objašnjava dekanica Fredotović dodajući kako ni u jednom trenutku na Fakultetu neće biti više od 360 studenata. Navodi i kako je između svake provjere znanja osigurano dostatno vrijeme za čišćenje i provjetravanje dvorana, angažirane su dodatne spremačice, sukladno protuepidemijskim mjerama.

– Produljenje rokova za održavanje ovih provjera znanja, po dvije u semestru, značilo bi: ili povećanje broja tjedana za nastavu, uz pomicanje termina održavanja ispitnih rokova. Pri tome dolazimo u problem nemogućnosti korištenja godišnjih odmora zaposlenika, što je suprotno važećim zakonskim aktima i kolektivnim ugovorima, ili pak ukidanje pojedinih ispitnih rokova, što sigurno nije u korist studenata – objašnjava dekanica.

Studenti su tražili i da se omogući polaganje ispita on-line, što nije moguće.

– Sukladno važećim propisima, pisane provjere znanja moraju se izvoditi uživo, fizički u prostorima fakulteta, a ne na daljinu. Svako drugačije postupanje, opet se pozivajući na navedenu Odluku i preporuke, a vodeći računa i o važećim zakonskim propisima, moglo bi dovesti u pitanje pravnu ispravnost i važenje diploma koje će studenti dobiti na kraju studija – zaključuje dekanica Fredotović, pišu 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike