U KB Dubrava umire 65 posto onih koji završe na respiratoru. Umrli imaju prosječno 74 godine

Pripadnici Hrvatske vojske na podizanju ekspedicijskog kampa ispred Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu, kapaciteta 270 kreveta za prihvat oboljelih pacijenata | Foto: MORH / M. Čobanović

Smrtnost zbog Covida-19 u KB Dubrava iznosi čak 20 posto, a na respiratoru jako visokih 65 posto – govore podaci ravnateljstva bolnice na kraju grada, određene za zbrinjavanje isključivo Covid bolesnika.

Zaključno sa 17. studenim, u Intenzivističkom centru su primili 232 bolesnika, od kojih ih je preminuo čak 121, dakle 52 posto. U Respiratornom centru ih je do istog datuma preminulo pak 146, što je 65 posto od ukupno primljenih na taj odjel.

– Prosječna dob bolesnika u Intenzivističkom centru je 74 godine i riječ je u velikoj većini slučajeva (67 posto) o muškarcima. U istom tolikom postotku (67 posto) bolesnici imaju najmanje tri komorbiditeta, dakle popratne bolesti, od kojih najčešće visoki tlak (69 posto), šećernu bolest (33 posto) i kongestivno srčano zatajenje (19 posto), kažu u ravnateljstvu bolnice.

U jedinicama intenzivnog liječenja trenutačno imaju 62 bolesnika, od kojih 59 na respiratoru, dok je u cijeloj bolnici sad već 386 bolesnika.

– Vrijedno je spomenuti da se 20.listopada u jedinicama Intenzivističkog centra liječilo ukupno 75 bolesnika, a do 18.studenog njih 232, što dovoljno govori o velikom porastu najtežih bolesnika zadnja četiri tjedna. I taj trend se za sada ne smanjuje, odgovara dr. Lukšić. Zauzeta je većina respiratora koje u KB Dubravi imaju, njih preko 70 posto.

– Trenutačno je 59 bolesnika na respiratoru od ukupno 81, koliko ih imamo, odgovara ravnatelj bolnice, pišu 24sata.

Facebook Komentari