24.5 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Slovenija: Janša je najavio da će neke od mjera ostati na snazi...

Slovenija: Janša je najavio da će neke od mjera ostati na snazi do božićnih praznika

Miha Orešnik, novinar emisije “Svet“ slovenkog Kanala A, u Newsroomu je govorio o stanju u Sloveniji. Slovenska vlada produžila je mjere i restrikcije koje su na snazi u toj zemlji, a među njima i policijski sat te zatvaranje unutar granica općina.

Orešnik je rekao da su otvorene ostale trgovine, pošte, banke. Još se ne vide rezultati ovih mjera, ali brojke ne rastu eksponencijalno, a premijer Janez Janša je ocijenio, kaže, da će početi padati. Još se ne može reći djeluju li uvedene mjere.

Ovaj tjedan imaju najviše umrlih na 100.000 stanovnika u Europi. Kao problem navodi i postotak zaraženih među testiranom populacijom – jučer je 30 posto testiranih bilo pozitivno, a danas 27 posto.

Dodaje i da je Janša najavio da će neke od mjera koje su trenutačno na snazi sigurno ostati do božićnih praznika.

Potom je rekao da se o potrebi za policijskim satom u zemlji još uvijek raspravlja kaže. Kaže i da su još uvijek zaključani u svojim općinama, kojih je u zemlji 212.

“Opozicija vrši pritisak na vladu, da mjere ne djeluju i da su izgubili kontrolu.” O novim mjerama se zasad ne razmišlja, pa objašnjava kako nemaju ni što više uvesti.

Rekao je kako su u listopadu i studenome domovi za starije bili najveći problem.

Što se tiče testiranja, sada se, navodi Orešnik, više ciljano testira. “Sada će se najviše testirati tamo gdje su žarišta. Dnevno se radi maksimalno 7000 testova”, rekao je.

Slovenija je zabrinuta za gospodarske posljedice, kaže. Predviđanja su da će BDP pasti za 7 posto, a sada su već u drugom lockdownu.

Najnovije

Još iz rubrike