Preminuo srpski patrijarh Irinej

Srpski patrijarh Irinej (90) umro je jutros u Beogradu od posljedica koronavirusa.

To je na svom Instagramu crno-bijelom fotografijom i porukom potvrdio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

U četvrtak prijepodne liječnički tim priopćio je da se opće stanje patrijarha Irineja pogoršalo, kao posljedica covida-19. Patrijarh je, podsjetimo, 4. studenog primljen u Vojnu covid bolnicu “Karaburma”, nakon što je tijekom redovnog testiranja potvrđeno da je zaražen koronavirusom.

Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej (Gavrilović) rođen je u selu Vidova, kod Čačka, 1930. godine od oca Zdravka i majke Milijane. Na krštenju dobio je ime Miroslav. U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku.

Po završetku gimnazije upisao se i završio Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po završenom fakultetu odlazi u vojsku, a nakon odluženja vojnog roka ubrzo je postavljen za profesora Prizrenske bogoslovije.

Prije stupanja na dužnost profesora u listopadu 1959. godine u manastiru Rakovica, od tadašnjeg patrijarha srpskog Germana, prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej.

Istoga mjeseca na dan svete Petke, 27. listopada 1959. godine, u crkvi Ružici na Kalemegdanu biva rukopoložen u čin jeromonaha. Dok je radio kao profesor u Prizrenskoj bogosloviji, upućen je na postdiplomski studij u Ateni.

Godine 1969. je postavljen za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrog, odakle se vraća u Prizren, gdje je postavljen za rektora Prizrenske bogoslovije. S te dužnosti 1974. izabran je za vikarnog episkopa Njegove Svetosti Patrijarha srpskog s titulom Episkopa moravičkog.

Godinu dana kasnije, 1975. godine, izabran je za Episkopa niškog. Na Svetom Arhijerejskom Saboru Srpske Pravoslavne Crkve, 22. januara 2010. godine, izabran je za Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog. Ustoličen je 23. siječnja, navodi se u biografiji na stranici SPC-a, piše N1 Beograd, a prenosi N1.

Facebook Komentari