Plenković o novim mjerama: Respekt ugostiteljstvu, ali treba izbjegavati suvišne kontakte

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je sastanak s članovima Znanstvenog savjeta nakon čega je održao konferenciju za medije na kojoj je komentirao i nove mjere. Nove mjere stupaju na snagu u subotu u ponoć, a neke od njih se odnose i na ugostitelje.

Podsjetimo, više nije dozvoljen rad noćnih klubova, a rad drugih ugostiteljskih objekata je ograničen do 22 sata. To je izazvalo nezadovoljstvo među ugostiteljskim radnicima, a predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak nam je potvrdio da će pokrenuti kolektivnu tužbu protiv države ako ne dobiju odštetu.

Premijer je također komentirao ove mjere koje se odnose na ugostiteljstvo.

“Jedna poruka je važna, uz sav respekt koji imamo prema ugostiteljskim djelatnicima, nama je jako važno da mi održimo ono što je bitno za ekonomiju, a to je proizvodnja, rad u svim drugim aktivnostima. Poruku koju moramo poslati je da naši sugrađani u ovim okolnostima trebaju izbjegavati suvišne socijalne kontakte. Virus prelazi kroz kontakt između nekoga tko je zaražena i nekoga tko nije. To je ključna stvar. Sve što nije nužno, apeliram na odgovornost, naše su poruke cijelo vrijeme jasne”, rekao je Plenković i pozvao građane da se ponašaju odgovorno.

“Situacija je ozbiljna sve ovo vrijeme, bila je i prije dva dana, i danas je i sutra će biti”, dodao je, piše N1.

Odluka o privremenom uređivanju rada i ograničavanju radnog vremena ugostiteljskih objekata i drugih pružatelja ugostiteljskih usluga

Ovom Odlukom privremeno se, za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19, uređuje rad i ograničava radno vrijeme ugostiteljskih objekata i drugih pružatelja ugostiteljskih usluga.

Ugostiteljski objekti kojima nije odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske obustavljen rad mogu raditi od 6,00 do 22,00 sata.

Navedeno radno vrijeme odnosi se i na pružatelje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, osim za usluge smještaja.

Navedeno radno vrijeme ne odnosi se na ugostiteljske objekte iz skupina “Hoteli”, “Kampovi” i “Ostali ugostiteljski objekti za smještaj”, osim za ugostiteljske objekte drugih skupina koji rade u njihovom sastavu.

Na prijedlog županijskog stožera civilne zaštite radno vrijeme ugostiteljskih objekata i drugih pružatelja ugostiteljskih usluga može se, za područje pojedine jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, dodatno ograničiti.

Kontrolu provedbe ove Odluke provodit će inspektori Ravnateljstva civilne zaštite, inspektori Državnog inspektorata, policijski službenici i pripadnici civilne zaštite.

Ova Odluka primjenjuje se od 22. studenoga 2020.

Odluka o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja

S obzirom na epidemiološku situaciju i mogući prijenos bolesti COVID-19 sve osobe na području Republike Hrvatske obavezne su pridržavati se stroge mjere fizičkog distanciranja, svih propisanih epidemioloških mjera, posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te nužnih epidemioloških mjera propisanih ovom odlukom.
Nužne epidemiološke mjere koje se nalažu su:
zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 25 osoba na jednom mjestu;
na svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 15 osoba;
na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni može biti prisutno najviše 25 osoba, a sućut ožalošćenima se ne smije izražavati bliskim kontaktom;
na ostalim privatnim svečanostima može biti prisutno najviše 10 osoba;
obveza za sve prodavaonice i trgovine da na ulazu jasno istaknu obavijest o najvećem mogućem broju kupaca koji istovremeno mogu biti u prodavaonici sukladno preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i strogo pridržavanje ograničenja dopuštenog broja kupaca;
obveza za sve prodavaonice, trgovine i trgovačke centre da za vrijeme očekivanog dolaska većeg broja kupaca ( sniženja, popusti, predblagdanske nabave i sl.) poduzmu dodatne mjere kako u njihovim prostorima ne bi istovremeno boravio veći broj kupaca od dopuštenog i kako bi se osiguralo pridržavanje epidemioloških mjera;
obustava rada ugostiteljskih objekata vrste noćni klub, noćni bar i disco bar;
obustava rada casina i automat klubova;
obveza za sve ugostiteljske objekte kojima nije obustavljen rad da na ulazu jasno istaknu obavijest o najvećem mogućem broju gostiju koji istovremeno mogu biti ugostiteljskom objektu sukladno preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i strogo pridržavanje ograničenja dopuštenog broja gostiju;
sportska natjecanja mogu se održavati samo bez gledatelja i uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a organizatori su obvezni osigurati da se svi natjecatelji i nužno tehničko osoblje koje je prisutno pridržavaju propisanih epidemioloških mjera;
javna događanja te okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najdulje do 22,00 sata;
zabrana prodaje alkoholnih pića u vremenu od 22,00 sata do 6,00 sati;
obvezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom prostoru kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje 1,5 metar.

Protuepidemijske mjere ne odnose se na:
profesionalne umjetničke izvedbe i programe;
kino projekcije;
vjerske obrede;
izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima;
sjednice predstavničkih tijela.

Na okupljanjima i obredima broj prisutnih osoba se ograničava s obzirom na veličinu prostora, na način da za svaku prisutnu osobu mora biti osigurano najmanje 4 m2 neto površine, uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i obvezu da na ulazu o objekt u kojem se okupljanje ili obred održava bude jasno istaknuta obavijest o najvećem mogućem broju osoba koje istovremeno mogu biti prisutne u objektu.

Organizatori okupljanja obvezni su osigurati da se prostori u kojima se okupljanja održavaju redovito provjetravaju, da na okupljanju ili obredu ne bude prisutno više osoba od dopuštenog broja i da se svi prisutni pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Epidemiološka mjera iz točke III. iznimno se ne primjenjuje na okupljanja koja se organiziraju radi obilježavanja blagdana i neradnih dana sukladno Zakonu o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj.

Poslodavci su obvezni:
zabraniti dolazak na radna mjesta radnicima koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu i smetnje s dišnim organima, a posebno suhi kašalj i kratki dah;
smanjiti fizički kontakt između zaposlenika, kad god je to moguće;
uvesti rad od kuće, kad je to moguće s obzirom na narav posla;
uvesti klizno radno vrijeme gdje je to moguće;
organizirati rad u smjenama, odnosno skupinama gdje je to moguće;
smanjiti broj fizičkih sastanaka na najmanju moguću mjeru;
redovito provjetravati prostore u kojima radnici borave i zadržavaju se.

Odluka stupa na snagu 22. studenoga te se primjenjuje do 15. prosinca 2020.

Facebook Komentari