13 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Mlađanov prijatelj iz zatvora ubio je čovjeka kraj Varaždina?

Mlađanov prijatelj iz zatvora ubio je čovjeka kraj Varaždina?

Zbog tajnosti postupka ne mogu ništa reći, izjavio je odvjetnik Darko Šabijan, koji brani Zdenka Jaroša (52), osumnjičenog za ubojstvo Dejana Petrekovića.

Ništa rječitiji nije bio niti Darko Galić, glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu. Podsjetimo, prošli mjesec u naselju Leštakovec, u općini Jalžabet, na nepristupačnu terenu nađeno je truplo. Iako su neki odmah posumnjali kako je riječ o Dejanu Petrekoviću, nestalom 2018., iz PU varaždinske to su potvrdili tek u četvrtak. Ubijen je hicima iz vatrenog oružja 10. srpnja 2018. u jednom skladištu u Varaždinu.

Tijelo je zakopano kako bi se prikrili tragovi kaznenog djela. Iz policije su dodali i kako su nakon kriminalističkog istraživanja podnijeli kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu protiv tri čovjeka – hrvatskog državljanina (52) te dvojice državljana iz Srbije, u dobi od 39 i 27 godina. Sva trojica od prije su poznata policiji. Hrvatski državljanin je uhićen, za jednim državljaninom Srbije se traga, a za drugim će raspisati međunarodni uhidbeni nalog.

Iako u policiji i tužiteljstvu nisu objavili identitet osumnjičenog za ubojstvo, Jutarnji list navodi kako je riječ o Zdenku Jarošu, kriminalcu s podebljim dosjeom. Srbijanski državljani koji su mu navodno pomagali zovu se Aleksandar Maksimović i Nemanja Grčić, objavio je Jutarnji. Policija nije uhitila Jaroša jer je on već u istražnom zatvoru koji su mu odredili zbog sumnje da je počinio drugo kazneno djelo. On je iza rešetaka proveo gotovo tridesetak godina. Velik dio od tog vremena bio je u najstrožem zatvoru u zemlji, u kojem kaznu izdržavaju osuđenici za najteža kaznena djela – onom u Lepoglavi.

Ondje su ga bili smjestili u zatvorski odjel na kojem je bio trostruki ubojica Srđan Mlađan. Njih dvojica su, neslužbeno se doznaje, “kliknuli” i ubrzo postali najbolji prijatelji. Družili su se kad god su mogli, tijekom šetnji zatvorskim krugom, u prostoriji za druženje itd. Jaroša su čak, piše Jutarnji list, zbog toga iz Lepoglave premjestili u zatvor u Pulu. Jaroševo i Mlađanovo dopisivanje bilo je strogo nadzirano. Neka su im pisma bila i uskraćivana. U njima su maštali o svojim planovima da, kad izdrže kaznu, napuste Hrvatsku i počnu novi život u inozemstvu. Koliko su bliski postali, govori i to što je Jaroš nakon izlaska iz zatvora, automobilom dovozio roditelje Srđana Mlađana kad su išli sinu u posjet.

Kako je svojedobno pisao Večernji list, Jaroš je u prosincu 1998. bio osumnjičen kao sudionik otmice tad nezaposlenog strojobravara V. Š. iz Ključa. Tad ga je s još četvoricom oteo nedaleko od Inine benzinske crpke u Novome Marofu. Prisilili su ga da telefonira supruzi i prijateljima kako bi mu dali 6000 maraka. Jaroš je potkraj rujna 1999. u Hrženici, nedaleko od Ludbrega, hicem iz pištolja iz nehaja teško ranio M. K. (51) iz Varaždina, koji je bio okrenut leđima, za što je bio nepravomoćno osuđen na ludbreškom Općinskom sudu.

Bio je optužen i da je pomogao u bijegu monstrumu iz Rakova Potoka Ivanu Klišaniću, jednom od najpoznatijih hrvatskih zatvorenika, tako što ga je automobilom prevezao u Brodarovec. Kad su doznali da im je policija na tragu, krenuli su prema slovenskoj granici. Policija je uhitila samo Klišanića. A Jaroša je naknadno “optužio” otisak na boci Coca- Cole koja je bila u najlonskoj vrećici s pištoljem koji je uzeo Klišanić. Međutim, policajci to nisu znali kad su uzeli bocu nakon pronalaska vrećice, pa je optužba pala u vodu. U Pitomači je početkom travnja 2001. opljačkao kombi Hrvatske pošte i odnio 1,5 milijuna kuna. Tu je kaznu posljednju izdržavao. U istražnom zatvoru ponovno je završio lani u listopadu, kad je s još nekoliko ljudi uhićen s drogom i oružjem.

Navodno su, sumnjaju tužitelji, čak nagovarali jednog mladića da konkurentu pod auto podmetne 200 kg eksploziva. U međuvremenu su protiv njega podignuli optužnicu zbog izazivanja požara u skladištu u kojem je ubijen Petreković, u siječnju 2019., nakon čega je od osiguravajućeg društva potraživao milijunsku odštetu. Policija zasad šuti o mogućem motivu Petrekovićeva ubojstva. Nagađa se da ga je Jaroš likvidirao zbog mogućih dugova u poslovima s drogom, no Petreković nikad nije bio evidentiran za ta kaznena djela. Policija nije odgovorila ni je li Petreković bio povezan s krađom oružja iz varaždinske policije. Rekli su da kriminalistički izvidi još traju, prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike