Kontroverzna studija: Staklene boce su štetnije od plastičnih?

Foto: Unsplash

Znanstvenici na Sveučilištu Southampton u Engleskoj odlučili su otkriti koje vrste spremnika za popularna pića najmanje štete okolišu, piše EcoWatch.

Ustanovili su da je staklo štetniji materijal od plastike jer nastaje od rijetkih materijala te zahtijeva fosilna goriva za proizvodnju i transport.

– Možda je iznenađujuće, ali staklene boce zapravo su u našim analizama zauzele vodeće mjesto. Možda ćete instinktivno posegnuti za staklenom bocom kako biste izbjegli plastičnu, no za staklo treba više resursa i energije – ističu koautori studije Alice Brock i Ian Williams.

Studiju su objavili u časopisu Detritus te su istraživali koji od tri spremnika za pića najmanje šteti okolišu, pa su tako promatrali učinak spremnika za mlijeko, voćni sok te gaziranih pića. Kako bi odredili učinak, proveli su procjenu životnog ciklusa spremnika i usporedili ga s nekoliko indikatora koji ukazuju na štetnost u okolišu. Indikatori uključuju doprinos globalnom zatopljenju, iscrpljivanje resursa, utjecaj na ljudsko zdravlje te utjecaj na kopneni i morski okoliš.

Za svaki tip pića Brock i Williams uspjeli su pronaći raspon od najviše do najmanje štetnih.

1. Gazirana pića

Staklene boce bile su najštetnije, dok su aluminijske limenke koje se mogu reciklirati najmanje štetne. Dodatno, od najviše do najmanje štetnih raspon je takav da se na vrhu nalaze staklene boce, zatim PET boce i aluminijske limenke koje se ne mogu reciklirati.

2. Sokovi

I opet, najštetnije su staklene boce, dok je tetrapak ambalaža najmanje štetna. Između njih su još reciklirane staklene boce i PET ambalaža.

3. Mlijeko

Staklo je ponovo imalo najveći utjecaj, a karton najmanji. Između njih su reciklirane staklene boce te plastične boce.

Svaka kategorija pića ima i mogućnost kušnje u ambalaži s najmanjim učinkom, no znanstvenici su ustanovili da i takva ambalaža može prouzročiti štetu. Primjerice, aluminijske limenke koje se ne mogu reciklirati visoko su toksične za morski okoliš unatoč činjenici da se nalaze na drugom mjestu po ukupnoj štetnosti.

– Sva pakiranja pića koja smo procjenjivali utječu na okoliš, uključujući i karton za mlijeko te tetrapak, iako su manje štetni od plastike. Naime, i dalje sadrže plastične elemente – kaže Brock.

– Sudeći prema prikupljenim dokazima, društvo se mora odmaknuti od jednokratne uporabe pakiranja kako bi smanjilo štetu za okoliš i prigrlilo svakodnevnu uporabu višekratnih spremnika kao standardnu praksu – ističe on.

Kaže kako postoji velika razlika između najmanje i najviše štetnih spremnika. Staklene boce doprinose klimatskoj krizi čak 95 posto više nego aluminijske limenke, pa je stoga poruka istraživanja nešto što nadilazi individualne potrošačke izbore.

– Nadamo se da će naša studija pomoći u informiranju javnosti te potaknuti komercijalnu debatu oko prikladnosti određenih tipova pakiranja koje svi koristimo u svakodnevnom životu. Vjerujemo da će to pomoći u bržem i lakšem odlučivanju da se nešto promijeni u industriji pića kako bi pronašli alternative bolje za okoliš – zaključuje Williams, prenose 24sata.

Facebook Komentari