26.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Kako razgovarati s partnerom o novcu, a da se ne posvađate

Kako razgovarati s partnerom o novcu, a da se ne posvađate

Nije tajna da se parovi svađaju. Gotovo polovica (41 posto) američkih parova bori se oko punjenja perilice posuđa samo. Novac je uobičajeni izvor svađi – 31 posto odraslih partnera kaže da su financije glavni problem u njihovim vezama, piše QZ.

Zajednički financijski ciljevi obitelji, poput umirovljenja, preseljenja u veći dom i plaćanja školarina za djecu, vraćaju se natrag u emocije i osobne povijesti, prenose 24sata.

Zašto je tako teško razgovarati o novcu s nekim koga voliš? Kako parovi mogu upravljati, raspravljati i planirati svoju financijsku budućnost bistrih glava i s optimizmom? Može li se naučiti financijska kompatibilnost?

Oko 16 posto brakova raspadne se zbog financijske nevjere, pokazalo je američko istraživanje. Novčani preljub može biti različit – od bezazlenog prešućivanja, laganja o troškovima, skrivanja gotovine do tajenja računa i bankovnih izvješća od partnera.

– Većina ljudi boji se razgovarati o financijama jer su one povezane s osjećajem kontrole i samopouzdanjem. Tako često partner koji zarađuje više misli kako bi sam trebao upravljati obiteljskim novcem, što se gotovo uvijek negativno odražava na vezu – kaže psiholog Jeffrey Gardere. Također, način raspolaganja novcem povezan je s odgojem i navikama stečenim prije braka, kojih se vrlo teško riješiti. Osim toga, suprotnosti se često privlače, pa tako rastrošni nerijetko završe sa štedljivima, što sve može rezultirati beskrajnim svađama i optuživanjima.

Budući da je gotovo nemoguće mijenjati karakterne osobine partnera, prvi korak u rješavanju financijskih nesuglasica je otvoren razgovor i pronalaženje kompromisa.

Isplanirajte budućnost, ali i novac za crni fond

Razgovarajte o zajedničkim kratkoročnim i dugoročnim ciljevima te se pobrinite da barem donekle imate slične planove za budućnost. Dogovorite se o osnivanju crnog fonda, koji ćete trošiti samo u slučaju nepredviđenih troškova.

Često optuživanje i kritiziranje ne pomažu

Ako doista želite riješiti novčane probleme, morate prestati s optuživanjima i povišenim tonovima jer tako nećete ništa postići, nego sve samo učiniti gorim nego što jest. Oba partnera moraju preuzeti odgovornost za financijske odluke.

Dogovorite se kako ćete raspodijeliti primanja

Zajednički se dogovorite o kućnom budžetu, odnosno kako ćete raspodijeliti primanja na plaćanje računa, prijevoz, štednju, otplaćivanje eventualnoga kredita, godišnje odmore… Obećajte si da ćete razgovarati o svakoj većoj kupnji.

Otkrijte što se krije iza svađa o novcu

Katkad financijske nesuglasice zapravo nemaju veze s novcem, pa je vrlo važno otkriti što se doista krije iza njih. Možda su povezane s osjećajem samostalnosti u vezi, kontrolom, nedobivanjem dovoljno pažnje, manjkom zajedničkog vremena…

Zbog ljubavi račun ‘izlazi’ iz minusa…

Zbog financijskih teškoća neki parovi postaju bliskiji jer su ‘prisiljeni’ međusobno si pomagati, više razgovarati, ali i pronalaziti načine kako kvalitetno provoditi zajedničko vrijeme uz ograničene troškove. Primjerice, večere u restoranima mogu zamijeniti romantične šetnje ili gledanje filmova kod kuće. Iako novčani problemi najčešće narušavaju vezu, mogu i ojačati, pokazalo je istraživanje Sveučilišta u Virginiji.

Tako je 29 posto ispitanika koji su u braku izjavilo kako im se odnos poboljšao tijekom recesije, a i stopa rastave posljednje četiri godine smanjila se sedam posto. Tajna financijski uspješnih parova je i da, bez obzira na međusobno povjerenje, imaju odvojene bankovne račune. Tako izbjegavaju najveće financijske nesuglasice i optuživanja. No uz odvojene imaju i zajednički bankovni račun koji im služi za pokrivanje troškova stanovanja i hrane.

Također, dobro je i dogovoriti se s partnerom da ćete barem jedanput na mjesec imati sastanak o prihodima i rashodima. No osim o kreditima, računima i ostalim neugodnim stavkama, razgovarajte i o onima koji vas vesele poput putovanja ili darova.

Katkad pomažu posrednik i literatura

Ako vidite da ne možete izaći na kraj s novčanim problemima, najbolje bi bilo obratiti se stručnjaku koji će vam pomoći srediti financije. Možete i početi proučavati knjige, časopise, internetske stranice s novčanim savjetima…

Veza ima budućnost samo ako u njoj nema tajni

Povjerenje i iskrenost temelji su svake uspješne veze, pa je zbog toga važno da dobro poznajete međusobnu financijsku prošlost, odnosno eventualna dugovanja. Osim toga, i obiteljske financije partnera ne bi trebale biti nepoznanica.

Odvojite proračun za koji se ne morate pravdati

Dogovorite se da oboje imate pravo potrošiti određeni iznos svaki mjesec za koji ne morate ‘odgovarati’ partneru. Također, razgovarajući o novcu, ostanite racionalni i hladne glave jer ćete financijske probleme prebroditi samo radeći kao tim.

Najnovije

Još iz rubrike