Jesu li bolne ovulacije opasne? Postoji par načina kako ih možete olakšati

Foto: Unsplash

Ovulacija se događa u sredini ciklusa, otprilike 14 dana prije prvog dana idućeg menstrualnog ciklusa, a broj može varirati, ovisno o samoj duljini ciklusa.

Za vrijeme ovulacije dolazi do otpuštanja jajne stanica iz jajnika prema jajovodu. Neke žene ovulaciju ni ne osjete, dok neke imaju bolne ovulacije popraćene s još nekoliko simptoma. No, ovo može biti potpuno normalno, a postoji i načini kako olakšati ovu pojavu.

Kako prepoznati ovulaciju?

Ovulacija traje 12 do 14 sati i tada je jajna stanica spremna na oplodnju. Ovulacija najčešće izaziva bol u jednom jajniku na nekoliko minuta ili čak sati i svaki mjesec se može raditi o boli na drugoj strani jajnika, ovisno koji jajnik ispušta jajnu stanicu. Bol može biti prisutna i u donjem dijelu trbuha i zdjelici. Također, svaka ovulacija je drugačija pa će jedna možda proći bez nekih simptoma, dok druga može biti izuzetno bolna. Bol može biti blaga, u obliku trnaca ili pak tupa bol te grčevi kao za vrijeme menstruacije, a može biti popraćena i vrtoglavicom.

Uz bol, ovulaciju prati i promjena iscjetka iz rodnice, koji postaje sluzav i rastezljiv, a nekada može doći i do sukrvice. Također, bazalna tjelesna temperatura tijela neposredno prije ovulacije pada dok kada nastupi ovulacija poraste za pola stupnja. Ona se mjeri ujutro nakon buđenja, dok tijelo miruje. Kako bi se prepoznalo da je uopće došlo do promjene u temperaturi, važno je temperaturu mjeriti za vrijeme cijelog ciklusa.

Žene koje nemaju redovite cikluse teže mogu izračunati kada će točno nastupiti ovulacija jer je ona neredovita, a kod nekih i izostaje.

Bolovi kod ovulacije

Dok se jajna stanica razvija u jajniku zajedno s mjehurićem folikulom, ona je okružena folikularnom tekućinom. Tijekom ovulacije puca folikul na jajniku, a jajna stanica, tekućina i nešto krvi oslobađaju se iz jajnika. Nije jasno zašto točno dolazi do boli, ali neki misle kako je to zbog toga što tekućina ili krv mogu nadražiti sluznicu trbušne šupljine i pri tome uzrokovati bol. Bol nestaje nakon što se jajna stanica oslobodi.

Kako se može spriječiti bolna ovulacija?

Bolna ovulacija se ne može spriječiti, odnosno može se po preporuci ginekologa uzimati kontracepcijske pilule koje će smanjiti bolne menstruacije, a bolne ovulacije neće biti. Kada ovulacija nastupi, ako je jako bolna, može se uzeti tableta protiv bolova ili se utopliti uz pomoć deke, termofora ili vruće kupke. Pomoći može i istezanje koje će ublažiti napetost u mišićima i smanjiti bol.

Kada treba posjetiti ginekologa?

Kada je bolna ovulacija popraćena i drugim simptomima, trebalo bi posjetiti liječnika. Ovdje spadaju temperatura, bol za vrijeme mokrenja, crvenilo na koži gdje nastaje bol, povraćanje, proljev i bol koja traje dulje od jednog dana. U dugim slučajevima, za bolnu ovulaciju nije potrebno posjetiti ginekologa.

Ovulacija je dio menstrualnog ciklusa, a može biti popraćena i s nekoliko simptoma. Bolne ovulacije su potpuno normalne, a traju do nekoliko sati te zbog njih nije potreban odlazak ginekologu. Najjednostavniji način kako ublažiti bol je tabletama protiv bolova ili pak laganim istezanje te vrućom kupkom, prenosi N1.

Share This Article