Jednim klikom provjerite koliko je kvalitetan med koji ste kupili

Podrijetlo meda koji se nalazi na policama trgovina ili vašim kućnim policama, a označeno je HAPIH-ovom oznakom Med hrvatskih pčelinjaka odnedavno možete lako i nedvojbeno utvrditi.

Jednostavnim upisivanjem serijskog broja naljepnice kojom je označena staklenka meda u aplikaciju https://med.hapih.hr/ možete provjeriti podatke o podrijetlu (osnovni podaci o proizvođaču, naziv OPG-a, adresa, kao i podatke o vrsti meda, datumu vrcanja meda kao i o mjestu paše na kojem je med proizveden).

Osim toga, putem aplikacije, potrošačima je omogućeno pretraživanje te pronalaženje pčelara u svojoj blizini, kako bi mogki kupiti domaći med označen Znakom Med hrvatskih pčelinjaka direktno od pčelara.

Med hrvatskih pčelinjaka neobvezni je sustav označavanja kojeg provodi Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu s ciljem informiranja potrošača o podrijetlu i utvrđenoj kvaliteti meda proizvedenog na pčelinjacima u Republici Hrvatskoj.

Znak Med hrvatskih pčelinjaka postao je ujedno i sastavni dio nacionalne staklenke za med. Projekt nacionalne staklenke za med podupire Ministarstvo poljoprivrede s ciljem veće prepoznatljivosti meda proizvedenog na hrvatskim pčelinjacima.

Korisnici Znaka su hrvatski pčelari (OPG, Objekti za primarnu proizvodnju pčelinjih proizvoda) koji su upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka, a koja se vodi u Hrvatskom pčelarskom savezu i Ministarstvu poljoprivrede.

Kvaliteta meda koji nosi znak Med hrvatskih pčelinjaka kontrolira se u laboratoriju Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, prenosi N1.

Facebook Komentari