Iz Osječko baranjske županije tražili da sve srednje škole idu online. Fuchs poslao odbijenicu

Foto: Unsplash

Osječko-baranjska županija zatražila je od ministra obrazovanja Radova Fuchsa da odobri online nastavu za srednje škole. Također, tražili su dozvolu da se u svim osnovnim školama kombiniraju modeli A i B i to na način da Viši razredi imaju nastavu dva tjedna online, pa dva tjedna u školi, a da bi se jedino praktična nastava i dalje održavala u školskim prostorijama.

Za niže razrede traže da i dalje bude po modelu A, odnosno da učenici i dalje dolaze u svoje učionice. Zamolbu su poslali u svjetlu novih epidemioloških mjera koje je donio županijski stožer kako bi se zaustavio loš trend porasta broja oboljelih.

No do s adrese ministarstva obrazovanja stigla je glatka odbijenica, da se ne može za sve škole u županiji jednoznačno proglasiti prelazak na online nastavu za srednje škole te kombinirani model za osnovne. U svom odgovoru naveli su da se za svaku školu mora pojedinačno donijeti odluku po kojem će se modelu odvijati nastava.

Evo odgovora:

– Zaprimili smo vaš zahtjev za izvođenjem programa po modelu C za učenike od 5. do 8. razreda osnovne škole te za učenike srednjih škola, izuzev praktične nastave koja bi se održava u školskim ustanovama. U skladu s “Modelima i preporukama za rad u uvjetima povezanima s bolesti COVID-19 u školskoj godini… propisano je da se o primjeni pojedinog modela odlučuje škola u suradnji s osnivačima i nadležnim lokalnim stožerom… propisano je da “u slučaju pogoršanja ili poboljšanja epidemiološke situacije na lokalnoj razini, o zatvaranju/otvaranju odgojno-obrazovne skupine, ili razrednog odjela u pojedinoj školi, ili pak određene škole u županiji, odluku donosi ravnatelj ustanove u suradnji s osnivačem i nadležnim lokalnim stožerom, o čemu ravnatelj istoga dana izvješćuje ministarstvo”. Sukladno navedenom, slobodni ste postupiti u skladu s navedenim uputama te donijeti odgovarajuće odluke o prelasku na B ili C model rada pojedinih škola na jednaki način.

Prevedeno, ravnatelji sami moraju odlučiti po kojem će modelu organizirati nastavu u suradnji s lokalnim stožerom i da o tome samo moraju obavijestiti ministarstvo. Naime, ministarstvo se očito i dalje vodi logikom da se ne trebaju sve škole prebacivati na online nastavu ili kombinirani model jer proboj korone nije jednak u većim sredinama i u manjim, izoliranijim sredinama gdje možda online nastava nije potrebna.

Prijedlog održavanja nastave stigao je i od županijskog stožera, a načelnik stožera Ivan Hampovčan istaknuo je kako navedeni prijedlozi i mjere još nisu na snazi, a tako će biti do očitovanja i odluke Nacionalnog stožera.

Naglasio je da je povećanje broja zaraženih samo dijelom utjecalo na te odluke, uostalom trenutno je pozitivno na koronavirus 175 učenika i djelatnika, a u samoizolaciji je ukupno 1480 ljudi iz školstva, od kojih su 1362 učenic te 99 učitelja. Na prijedlog je značajno utjecalo razmišljanje da bi prelaskom srednjoškolaca na online nastavu značajno se smanjio i broj putnika u javnom prijevozu.

Antun Kovačić, ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole u Osijeku rekao nam je kako je neslužbeno čuo informacije da osječki Županijski stožer traži da u Osječko-baranjskoj županiji sve srednje škole prijeđu na C model nastave-online model.

– Taj prijedlog i dalje nije u provedbi. Smatram da će mjerodavne službe najbolje procijeniti situaciju – rekao nam je ravnatelj osječke srednje škole.

Smatra kako nastava na daljinu nije uobičajena jer ni djeca ni nastavnici nisu naviknuli na nju.

– Ako se broj novozaraženih stabilizira, nema potrebe za nastavom na daljinu jer, kao što smo već vidjeli prošle nastavne godine, ona nije trajno prihvatljiva – nadodao je.

Ako se broj broj novozaraženih nastavi povećavati, ravnatelj Kovačić kaže da će uvođenje nastave na daljinu biti za kolektivno dobro.

– Djeca se neće nalaziti ni na ulicama ni u javnom prijevozu, možda su prenositelji korona virusa, a imaju prikrivene simptome. Ako se virus nastavi širiti, uvođenje online nastave bit će dobra odluka za sve, djecu, njihove roditelje, nastavnike – rekao je Antun Kovačić, ravnatelj škole koja od ponedjeljka ipak prelazi na C model na 14 dana zato što je dio učenika i nastavnika pozitivan na korona virus ili su u samoizolaciji, pišu 24sata.

Facebook Komentari