Hemoroidi: Zašto se pojavljuju i kako ih liječiti domaćim pripravcima?

Foto: Unsplash

Otprilike 50 posto odraslih do svoje 50. godine iskusilo je neugodnu bol kod pojave hemoroida. Iako nisu opasni, mogu uvelike uništavati kvalitetu života.

Hemoroidi su otečene krvne žile u donjeg dijelu rektuma, u anusu i oko njega te su slične proširenim venama na nogama. Mogu se pojaviti neovisno o spolu, a najčešći su kod trudnica zbog pritiska djeteta na to područje tijekom poroda te hormonalnim promjena koje uzrokuju povećanje krvnih žila.

Gotovo tri od četiri odrasle osobe imaju problema s hemoroidima. Nekada je uzrok njihovog nastanka nepoznat, no najčešće se pojavljuju zbog:

· prevelikog naprezanja tijekom vršenja nužde

· genetske predispozicije

· kroničnog proljeva ili zatvora

· stalnog sjedenja

· pretilosti

· trudnoće i napinjanja tijekom poroda

· učestalog analnog seksa

· prehrane s premalo vlakana

· redovitog dizanja teških predmeta

Hemoroidi nisu bolest, već neugodna pojava koja ne ugrožava život, ali smanjuje njegovu kvalitetu. Bol tijekom velike nužde, pritisak i krvarenje iz anusa najčešći su simptomi, iako neki ljudi koji imaju hemoroide nemaju simptome.

Simptomi također ovise o vrsti hemoroida koje dijelimo na unutarnje i vanjske. Kod unutarnjih hemoroida otečena krvna žila nalazi se unutar rektuma. Obično ih se ne može vidjeti ni osjetiti, zbog čega rijetko uzrokuju nelagodu. No, u nekim slučajevima mogu izbiti van iz anusa i uzrokovati bol i iritaciju na dodir. Tijekom nužde moguća je pojava male količine svijetlocrvene krvi na stolici, WC papiru ili dasci.

Unutarnji se pak dijele na četiri stupnja, ovisno o tome vraćaju li se sami unutra ili ispadaju van. Hemoroidi prvog stupnja su mali te uzrokuju povremeno krvarenje. Hemoroidi drugog stupnja ispadaju van tijekom napinjanja na WC-u, ali se nakon vršenja nužde sami vraćaju unutra. Osim krvarenja, uzrokuju svrbež, peckanje i osjećaj punoće u anusu.

Treći stupanj unutarnjih hemoroida karakterizira stalna prisutnost van anusa, ali se mogu prstima vratiti unutra. Simptomi su isti kao i kod drugog stupnja uz moguću pojavu takozvanih kožnih privjesaka na anusu. Hemoroidi četvrtog stupnja su oni koji su stalno van anusa te stalno uzrokuju bol i krvarenja.

Vanjski hemoroidi nalaze se ispod kože anusa i od početka su vani. Ako se ne liječe, u njima se može razviti upala i krvni ugrušak koji izaziva jaku bol, žarenje i svrbež.

Hemoroidi se često mogu zamijeniti s analnim hematomom kojeg se može opisati kao modricu nastalu nakupljanjem krvi oko krvnih žila, a uzrok je pucanje analne vene. Ima vrlo slične simptome hemoroidima, a

pojavljuje se zbog dizanja teških predmeta – kod težih fizičkih poslova ili vježbanja u teretani, a veliki hemoroidi također mogu izazvati analni hematom.

Ako sumnjate na hemoroide, najbolje je otići k liječniku koji će vizualnim ili, ako je potrebno, digitalnim rektalnim pregledom provjeriti abnormalnosti u rektumu. Takav pregled vrši se podmazanim prstom, no kako su unutarnji hemoroidi mekši od vanjskih, ponekad je potrebna anoskopija ili proktoskopija.

Pregled anusa važan je i zbog utvrđivanja ozbiljnijih problema poput Chronove bolesti – kronične bolesti probavnog sustava ili pak raka debelog crijeva.

S obzirom na stupanj hemoroida, liječnik će vam prepisati protuhemoroidalne kreme ili čepiće koji će smanjiti bol i oteklinu. U slučaju težih oblika hemoroida potrebna je kirurška intervencija. Uz terapiju preporučuje se mirovanje, konzumiranje puno tekućine i hrane bogate vlaknima (cjelovite žitarice, voće i povrće) kako bi se potaknula probava i izbjegao zatvor ili tvrda stolica koja može još više pogoršati stanje. Olakšanje može donijeti i kupanje u toploj vodi ili pak domaća mast protiv hemoroida sa stolisnikom i nevenom, kao i cinkova mast.

Najbolji način za prevenciju hemoroida je održavanje stolice mekom. Kako? Pijte barem šest čaša vode na dan, izbjegavajte prerađenu i tešku hranu koja izaziva nadutost i vjetrove. Osim toga, količinu vlakana u organizmu možete povećati i kroz dodatke prehrani; dovoljno je uzimati 20 do 30 mg dnevno i to ljuskica psilijuma (indijskog trputca) ili metilceluloze.

Nuždu vršite na vrijeme i nipošto je nemojte zadržavati te pazite da se ne naprežete jer zadržavanje daha dok pokušavate istisnuti izmet stvara veliki pritisak u venama u donjem rektumu. I zadnje, ali ne manje važno – vježbajte! Redovitom tjelovježbom spriječit ćete zatvor i potaknuti rad crijeva, prenosi N1.

Facebook Komentari