Crna strana in gadgeta: Instalirao je kameru u kući pa pametno zvono… pratio je svaki korak

Dok je shvatila da živi sa zlostavljačem Jane (37) je dugo trebalo. Nakon što ju je godinama omalovažavao, nazivao lošom majkom, kontrolirao njezine financije i ograničavao njezinu slobodu, na posljetku je u njihovom dnevnom boravku postavio nadzornu kameru.

– Rekao mi je da želi znati je li sve u redu s djecom dok smo mi na poslu, da je to kupio zbog njihove sigurnosti, no sada znam da je provjeravao i što ja radi i jesam li kod kuće.

Nakon što je rodila treće dijete, nije je pustio da se vrati na posao, a ona je primijetila kako se kamera miče dok se ona nalazi u kući.

Kontrolirao ju je putem mobitela, pa čak i kad je bio kilometrima udaljen od kuće.

Nakon kamere instalirao je Ringovo zvonce (op.a. Ring je tvrtka je za kućnu sigurnost i pametnu kuću u vlasništvu Amazona), sve popularniji pametni uređaj s kamerom koje omogućuje stanarima da vide tko stoji ispred njihovih vrata čineći ‘njihovo susjedstvo sigurnijim mjestom’.

Ne samo da možeš pričati s osobom koja je pred vratima već odmah znaš približava li se tvojoj kući netko ili odlazi iz nje, zahvaljujući alarmu koji obavještava tvoj mobitel.

– Dobivao je obavijesti na mobitel čim bih ja ušla ili izašla iz kuće, pratio je svaki moj korak. Bila sam sve anksioznija i to je jako utjecalo ma moje psihičko stanje.

Prije nekoliko mjeseci, godine psihičkog zlostavljanja prerasle su u fizičko i tada je Jane (podaci poznati redakciji) odlučila nazvati policiju. Tada su joj savjetovali da pretraži kuću od drugih pametnih uređaja.

Većini ljudi ovi pametni uređaji zvuče kao odlična stvar koje možeš kontrolirati putem mobitela.

Britanski vladin ured za komunikacije Ofcom izvijestio je kako 63 posto kućanstava posjeduje pametni televizor, a 25 posto ih posjeduje pametni zvučnik poput Amazonovog Echo (nazvanog ‘Alexa’) ili mini zvučnika Google Home, osobnog asistenta kojemu možete postaviti pitanja ili izreći naredbe. Što više asistent zna o vama, to vam može bolje pomoći.

Tvrtka Ring je proizvela i sustav sigurnosnih kamera koji će se naći u prodaji iduće godine, u obliku drona koji nadlijeće vašu kuću i šalje fotografije na mobitel.

No, koliko je sigurno povezati se na sve te pametne uređaje? Koliko je ljudi, poput Jane, koji ne kontroliraju te uređaje, nego su sami kontrolirani uz pomoć njih?

– Čak i ako osoba ne ponese pametni zvučnik sa sobom i dalje mu može pristupiti putem aplikacije. Postoji rizik od špijuniranja – tvrdi odvjetnica za obiteljsko pravo Katie Rainscourt.

Na sudu u gradu Westminster našla se ovog mjeseca žena koja je hakirala upravo pametni zvučnik svog bivšeg dečka pa putem njega njegovoj novoj djevojci rekla da spakira svoje stvari i ode. Uz pomoć zvučnika palila je i gasila svjetla po kući.

Ovakvi slučajevi sve su češći. Nekoć su se slali zlobni mailovi ili hakirala tuđa elektronička pošta, a sada su sve više u takve slučajeve uključeni pametni uređaji.

Otvori pametni hladnjak i obavijest dolazi na mobitel, izađi iz kuće i pametno zvono s kamerom će te snimiti.

– Trenutno radimo s 1594 žene koje su doživjele ovakvu vrstu nasilja – kazala je Jane Keeper iz britanske dobrotvorne organizacije koja pruža specijalnu podršku ženama i djeci izloženima obiteljskom nasilju, Refuge.

– Često su žrtve kontrolirane u minutama provedenim van kuće. A sada, čak i kad zlostavljač nije kod kuće, može reći: ‘Do škole ti treba 16 minuta, a nije te bilo 23, gdje si bila?’ Može te u potpunosti kontrolirati i stvarati velik pritisak na žrtvu.

– Mikrofon je uključen 24 sata sedam dana u tjednu i to je sve što morate znati. Sluša sve što govorite – zaključuje David Jacoby stručnjak za sigurnost na internetu iz poznate tvrtke Kaspersky Lab, piše Jutarnji.

Share This Article