Apel iz Splita: Klinika zatrpana, javite se obiteljskim liječnicima

Foto: HRT

Predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split dr. Ivo Ivić apelirao je konferenciji za novinare da građani ne zatrpavaju hitni prijem Covid ambulante nego da se jave obiteljskim liječnicima.

– Ukupni podaci se još očekuju ali u Zavodu je napravljeno 882 testova i ima preko 40 posto pozitivnih testova, kazala je ravnateljica županijskog NZJZ-a Željka Karin. Svaki dan brojke rastu. Prošlog tjedna je bilo 30 posto pozitivnih testova. Što se dobne strukture tiče – prosječna životna dob oboljelih je 40,7 godina, a najviše novooboljelih je u dobi od 30 do 50 godina.

– Radi se o radnoj populaciji, a u porastu je i broj novooboljelih mlađe životne dobi koji asimptomatski i nose bolest u svoje obitelji, kazala je Karin. Apelirala je da se kad god je to moguće organizira rad na daljinu. Dodala je kako većih žarišta zaraze nema osim jednog plesnog studija i nekoliko sportskih klubova. Škole se još uvijek dobro kontroliraju i nema širenja virusa iz razreda u razred. Virus je u jednoj ustanovi socijalne skrbi i u nekoliko vrtića, dodala je.

Predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split dr. Ivo Ivić izvijestio je kako je u KBC-u hospitalizirano 139 osoba od kojih 15 na respiratoru. Veliki je broj teških bolesnika, njih 80 posto je na kisiku, dodao je. Apelirao je na pacijente koji imaju simptome da se jave obiteljskim liječnicima. A ako on nije dostupan da se jave u Covid ambulantu. U hitnoj ambulanti obavlja se dnevno preko 100 pregleda a više od polovine pregleda nije imalo razlog za hitni pregled na klinici. Alternativa za zbrinjavanje takvih pacijenata je izvrsna, naglasio je.

– Ako imate bilo kakve simptome koji bi se mogli povezati s Covidom (suhi kašalj, povišena temperatura i bolovi u mišićima) javite se liječniku obiteljske medicine. Ako on ne radi, javite se u Covid ambulantu gdje liječnici obiteljske medicine dežuraju od ujutro do navečer. Nema potrebe da pacijenti koji nemaju teške probleme s disanjem idu u bolnicu, obzirom da je bolnički sustav preopterećen, kazala je zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore dr. Vikica Krolo.

Ravnatelj Doma zdravlja dr. Marko Rađa kazao je kako Covid ambulanta radi od 7-19 a kontakt broj je 669-264. Ponovio je molbu da se ipak najprije kontaktira svoj obiteljski liječnik. “Temperatura od sat vremena nije razlog za dolazak na Hitni prijem klinike za infektologiju”, kazao je, piše HRT.

Facebook Komentari