Čačić traži stroge mjere: Nema više alibija, mi smo najgori u Europi

Foto: N1

U Varaždinskoj županiji situacija s epidemijom jako je loša. Župan Radimir Čačić traži nove, stroge mjere. Situacija je alarmantna, kaže.

“Apsolutno ništa od ozbiljnih mjera se nije poduzelo. Nikakve mjere u Varaždinskoj županiji nisu… Nacionalni stožer odbio je i one minimalne – zatvaranje ugostiteljskih objekata u 20 sati.

Na snazi je zatvaranje u 22 sata, to ima i većina drugih županija u kojima nije ovakvo stanje. Situacija u kojoj imate 550 ugostiteljskih objekata i 5 inspektora je izvan svake kontrole”, prokomentirao je Čačić.

Naveo je kako je, u komercijalnom testiranju, u rujnu 1,3 posto bilo zaraženo, listopadu 6,5, 18,4 posto u zadnjih mejsec dana. Zadnji tjedan 25,8 posto svih testiranih u bolničkom sustavu su zaraženi. Asimtomatskih je zadnjih sedam dana 50,8 posto, u studenom 47,5 posto.

“Imamo nevjerojatnu situaciju da se kontinuirano prodaje direktno lažna priča koja govori da su druge zemlje u Europi gore – ne, od sjevera zemlje nije nitko gori… Igramo opasnu igru. Hrvatske se penje u samu špicu svjetskog broja umrlih. Određeni broj nije trebao umrijeti, za to netko treba preuzeti odgovorost”, govori Čačić.

Čačić kaže da je odigrana igra bad guy, good guy. Na županije je prebačeno da predlažu mjere, a Stožer ih prihvaća ili odbija.

“Imate ljude koji se trude ovu kamilicu od mjera proglasiti bijenim mjerama. Advent? Pa kud mi idemo. Ako Stožer na razini države želi preuzeti odgovornost za ovo kuda idemo, neka to javno kaže. Ugostitelji će dobiti komplentnu naknadu za rad ako se zatvore.

Te trećerazredne demagoške priče o testiranjima, pa mi smo naručili već 15 tisuća testova bez nacionalnih stožera, ali nije to rješenje, rješenje je sprečavanje kontakata.

Zaraza se prenosi ljudima od 20 do 40 godina, a žrtve su oni stariji. Nije to lockdown, nismo ga imali ni u prvoj fazi. Tražimo da se zaustave sva okupljanja u zatvorenim prostorima, sporstka događanja, rekreacija. Nema više alibija, mi smo najgori u Europi”, kaže, prenosi N1.

Facebook Komentari