Bandić nakon godina nečinjenja prodaje Gredelj, Zagrepčanku i Paromlin za milijardu kuna

Autor Suradnik13 - Vlastito djelo postavljača, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4958605

U dva desetljeća vladavine Milana Bandića, Zagrepčani su se naslušali velikih planova za tri velika kompleksa zemljišta: bivša Zagrepčanka, bivša tvornica Gredelj i bivši Paromlin. Redao je Bandić planove o javno privatnom partnerstvu, raspisivao natječaje i javnosti pred izbore prezentirao skice nebodera i novog središta grada. Ali ništa od toga nije nikada bilo. Sva tri kompleksa stoje zapuštena i uglavnom prazna.

Sada je Milan Bandić odlučio prodati sva tri. Iako se radi o površinama koje zajedno imaju više od 260.000 kvadrata površine i trebala su biti nova urbana središta grada, pa je za svaki potrebno pažljivo planiranje i pronalaženje investitora kako bi se postigla ravnoteža javnog i privatnog. U prijedlogu proračuna za 2021. godinu koji je Bandić uputio u Skupštinu, jasno stoji da sljedeće godine planira od prodaje ta tri kompleksa uprihoditi 1,08 milijardi kuna. Točnije, za Gredelj 618,5 milijuna, za Zagrepčanku 376,7 milijuna kuna i za Paromlin 75 milijuna kuna.

Gradski zastupnik HNS-a Tomislav Stojak, prvi je reagirao na ovaj novi gradonačelnikov potez.

– Svega nekoliko mjeseci prije izbora gradonačelnik planira rasprodati izuzetno vrijedna gradska područja Gredelja, Paromlina i Zagrepčanke, sve ono što još imalo vrijedi u gradu, kako bi vjerojatno namirio nekoga njemu bitnog i pokušao se donekle financijski spasiti s obzirom kako je rasipnički i nerazumno trošio naše novce svih ovih posljednjih godina i financijski uništio Zagreb. Pri tome proračun povećava fiktivnom zaradom od prodaje za više od milijardu kuna (na 14 milijardi), a istovremeno saniranje 1,3 milijarde kuna minusa u proračunu iz 2019. prebacuje na 2022. i iduće godine, dakle za neku novu gradsku vlast kad njega više neće biti! Da stvar bude apsurdnija, planira prodati Paromlin gdje grad već više godina planira izgraditi novu Gradsku knjižnicu, koju i u novom proračunu za 2021. godinu planira s 10 milijuna kuna! Ako je i od Bandića, previše je – poručio je Stojak.

Zemljišta Gredelja i Zagrepčanke su imale zanimljiv put kupoprodaja između Holdinga i Grada Zagreba. Svaki puta kada je trebalo, oni su međusobno kupovali i prodavali zemljište, zavisno tko je bio u boljoj financijskoj situaciji. Ali se ništa nije izgradilo. Zagrepčanku je Bandić kupio još 2001. godine za 118 milijuna kuna, a Gredelj 2006. godine za 660 milijuna kuna. Onda se Holding zadužio izdavanjem obveznica i kupio od Zagreba ta dva zemljišta za skoro 900 milijuna kuna. Zagrepčani su otplaćivali kamate, a zemlja je stajala prazna. Ali tu nije kraj. Kada je Holding zapao u probleme, 2013. godine Bandić iz gradskog proračuna kupuje ta dva zemljišta od Holdinga za milijardu i 70 milijuna kuna. Otplaćivat će ih do 2023. godine.

A sada će Bandić opet prodati zemljišta. Možda se Holding opet zaduži, pa on opet bude kupac jer teško da će se naći kupci za sva tri kompleksa u godini kada će se još osjetiti posljedice korona krize.

Facebook Komentari