VIDEO Škabrnja se prisjeća svojih žrtava, okupilo se oko 2.500 ljudi

Foto: Peđa Mišić

Škabrnja se 18. studenoga prisjeća strašnog zločina koji su prije 29 godina počinili pripadnici Jugovojske te srpskih paravojnih postrojba u tom ravnokotarskome mjestu.

Škabrnja se prisjeća strašnog zločina koji su prije 29 godina počinili pripadnici Jugovojske te srpskih paravojnih postrojba u tom ravnokotarskome mjestu. Prema procjenama policije u Škabrnji se okupilo oko 2.500 ljudi. Prijašnjih godina u tom ravnokotarskome mjestu znalo se okupiti i do 15.000 građana iz cijele Hrvatske, piše HRT.

Oko 11.00 Kolona sjećanja stigla je u središte Škabrnje. Misu za sve stradale u Domovinskom ratu u crkvi Uznesenja bl. Djevice Marije predvodi je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Dana 18. studenoga 1991. prisjetio se prof. dr. sc. Boris Dželalija, dragovoljac Domovinskog rata. Dan je počeo spašavanjem ranjene žene koja je transportirana u zadarsku Opću bolnicu. Gospođa Milka sutradan je u bolnici preminula. Kao liječnik, kaže – svega se nagledao, a živu glavu spasio u zadnji tren “puzeći” do Jošana. “Ovakvi događaji ostavljaju traume za cijeli život. Spašava me sport, a Škabrnja živi u meni”, kazao je.

Zbog epidemije Kolona sjećanja krenula je iz dijela sela zvanog Ambar do središta Škabrnje. Općina je angažirala COVID redare koji paze na poštovanje epidemioloških mjera. Skraćen je i prigodni program.

Članovi obitelji poginulih branitelja i civila te službana izaslanstva položili su vijence i na Spomen obilježje masovne grobnice.
Vijence na Spomen obilježje i središnji križ na mjesnom groblju Sv. Luke položili su članovi obitelji poginulih branitelja i civila i službena izaslanstva. Na obilježavanju sudjeluju izaslanik predsjednika Dragan Lozančić, izaslanik predsjednika Sabora Ante Sanader. U izaslanstvu Vlade su ministri Gordan Grlić Radman, Ivan Malenica i Marija Vučković.

Pohod na Škabrnju počeo je ujutro 18. studenoga 1991. napadom srpskog agresora, potpomognutim zrakoplovstvom bivše JNA, tenkovima i pješaštvom tzv. Kninskoga korpusa pod vodstvom Ratka Mladića. Nakon sloma otpora slabo naoružanih branitelja, iz podruma i kuća na najbrutalniji način istjerane su žene, djeca i starci, a samo je tog dana u Škabrnji ubijeno 48 civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana. Tijekom višegodišnje okupacije do oslobođenja u Oluji 1995., broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86.

O kakvim je zvjerstvima riječ najbolje svjedoči izvještaj s Patološkog odjela zadarskog Medicinskog centra gdje se navode eksplozivne i prostrijelne ozljede glave u zatiljak, ozljede prsnog koša i trbuha zadane iz najveće blizine, zgnječenje glave i prsnog koša izazvane gaženjem tenkom, odsječene uši i prsti. Preživjeli civili ostavili su brojna svjedočanstva o nečuvenom zločinu koji se dogodio taj dan. Neki su i svjedočili na suđenjima Slobodanu Miloševiću i Milanu Martiću u Haagu.

Za zločin u Škabrnji kažnjeni su pravomoćnom presudom: Jovan Badžoka na 10 godina zatvora, medicinska sestra Zorana Banić na 6 godina, ministar unutrašnjih poslova samoproglašene srpske paradržave u Hrvatskoj SAO Krajine Milan Martić na 35 godina zatvora u Haagu. Nitko od vrha JNA do danas nije odgovarao za ovaj zločin, iako je JNA vodila napad.

Crkvena zvona zvonit će u 18 sati u cijeloj Hrvatskoj za Vukovar i Škabrnju. I na taj ćemo način odati počast poginulima, zahvaliti za dar slobode te moliti za pomirbu i zajedništvo naše Domovine.

Vukovarski branitelj Predrag Mišić danas je u Škabrnji.

Facebook Komentari