VIDEO Posebni program, Kolona sjećanja u Vukovaru; Penavina zamjenica: Za pomirbu treba malo dublji dijalog

Posebni program HRT-a.

Krenula kolona sjećanja u Vukovaru

Zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić prisustvuje obilježavanju 29. godišnjice. Komentirala je dolazak predstavnika manjina.

“Ponaosob ne treba nikoga izdvajati, tu je veliki broj ljudi iz cijele Hrvatske, tu je veliki broj branitelja i obitelji nestalih iz Hrvatske. Ako su svi došli s pravim razlogom, ja pozdravljam njihov dolazak. To je svakako napredak, ali se isto tako nadam da će ovaj dolazak donijeti nešto konkretno, nekakve pomake u smislu pronalaska nestalih ljudi, da ovo ne bude jedna obična kozmetika i da ne bude samo jedan čin koji treba prividno izgledati kao nekakva pomirba”, rekla je Mujkić.

“Za pomirbu treba malo dublji dijalog, iskreno se nadam da je ovo početak pravog dijaloga i pravog rješenja”, smatra, navodeći da pozdravlja dolazak manjinskih predstavnika na obilježavanje.

“Žao mi je da je Vukovar podijeljen grad, podijeljena su djeca u školama, vrtićima. Nije to do gradonačelnika ni do Grada Vukovara, to su zakoni koji daju manjinama mogućnost da koriste sva svoja prava u maksimalnoj mjeri što oni i čine. Nadam se da će u jednom dijelu, uz to, početi poticati djecu da pohađaju po jednom drugačijem modelu, gdje će biti zajedno uz dodatne sate iz svojeg jezika i svoje kulture. Ovaj grad je zaslužio da se politika ostavi po strani”, istaknula je Mujkić.

Navodi da se čula s gradonačelnikom Ivanom Penavom kojemu je žao što ne može i sam sudjelovati u obilježavanju 29 godine stradanja grada.

Obilježavanje uz posebne okolnosti

U posebnim okolnostima zbog pandemije koronoavirusa obilježava se 29. godišnjica sloma obrane toga grada na desnoj obali Dunava, koji je u neprijateljske ruke pao nakon tromjesečne opsade i najkrvavije bitke Domovinskog rata. Grad je pod opsadom bio 87 dana, a okupirale su ga postrojbe bivše JNA i srpske paravojne postrojbe.

Na staklenim pločama Pastoralnog centra sv. Bone Franjevačkog samostana u Vukovaru imena su 2717 žrtava agresije na Vukovar 1991. godine. Okupacija je završila 15. siječnja 1998. mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja, prenosi dnevnik.hr.

Kardinal Vinko Puljić u Vukovaru: Sada bi pojedini željeli da se piše nekakva povijest u kojoj bi se relativizirala stradanja, jer tobože treba graditi povjerenje i stabilizaciju u regiji. Bez istine i pravde nema stabilnog mira ni vraćanja povjerenja

Facebook Komentari