Plenković u Koloni sjećanja: Važno je doći do podataka o nestalima; Milošević: Kao i ’91. prije rata, više od trećine građana Grada Vukovara bili su građani srpske nacionalnosti

U Koloni sjećanja nekoliko je tisuća ljudi pristiglih u Vukovar iz svih krajeva Hrvatske, i susjednih zemalja, a kolona je prostorno razdijeljena u više skupina kojima su na čelu sa stjegonoše. U njoj je bio i premijer Andrej Plenković, koji je za N1 govorio o Vukovaru.

Sudbinu nestalih radi njih i njihovih obitelji moramo utvrditi, rekao je Plenković. “Važno je da dođemo do tih podataka, to je minimum koji možemo”, rekao je premijer za N1 u Koloni sjećanja.

Ponovio je što se od strane njegove Vlade učinilo za Vukovar u protekle četiri godine.

Spomenuo je da je današnji dan promjenom zakona proglašen neradnim danom, vukovarska bolnica postala je memorijalna, nacionalna bolnica, a Grad Vukovar mjesto posebnog domovinskog pijeteta.

“Vratila se hrvatska vojska, vraća se postrojba interventne policije, memorijal Domovinskog rata, a od ulaganja koja se odnose na infrastrukturu, komunalnu, energetsku obnovu, očuvanje radnih mjesta, potporu Borovu i projektima u kulturi i baštini, nema segmenta gdje nismo dali potporu Vukovaru”, rekao je Plenković.

Milošević u Koloni

Potpredsjednik Vlade iz redova srpske manjine, Boris Milošević, sudjeluje u Koloni sjećanja u Vukovaru.

“Danas, kao i ’91. prije rata, više od trećine građana Grada Vukovara bili su građani srpske nacionalnosti. Mislim da radi budućnosti i radi mladih trebamo naći zajednički put, put pomirenja i dijaloga. Treba uspostaviti pravi dijalog na lokalnoj razini”, rekao je Milošević.

“Ja sam jučer bio u Vukovaru. S nama je trebala biti jedna tiha i skromna žena, koja već 29 godina traži svoga supruga koji je nestao, obraćajući se svim institucijama. Ona to radi nenametljivo, bez gorčine i mržnje i ona je stvarno primjer jedne hrabre žene koja treba biti primjer svima nama. Ja se povodim tim primjerom i nadam se da će se dijalog uspostaviti”, rekao je Milošević za N1.

VIDEO Krenula kolona sjećanja u Vukovaru; Penavina zamjenica: Za pomirbu treba malo dublji dijalog

Facebook Komentari