Nova studija mogla bi pomoći predvidjeti koje su osobe podložnije raku

Nova saznanja o mehanizmima koji stoje iza toga kako uzročnici raka u okolišu aktiviraju genetsku rekombinaciju u DNA mogla bi pomoći u objašnjavanju nekih učinaka izloženosti, kao i predviđanju koji pojedinci mogu biti podložniji razvoju bolesti, navodi se u novom istraživanju iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Svi su izloženi niskim razinama karcenogenih tvari, tvari koji potiču stvaranje raka, u okolišu. Jedna od najpoznatijih tvari je benzopiren – kemijska zagađivačka tvar koja se može naći u dimu iz peći, plamenicima, ispušnim plinovima. Jedan aktivni sastojak benzopirena, BPDE, izravno oštećuje DNA sekvencu stvarajući takozvane adukte koji potiču mutacije koje uzrokuju rak.

Trenutno se vjeruje da BPDE adukti uzrokuju mutacije tijekom sinteze DNA jer aktiviraju proces koji se naziva translezijska sinteza – gdje stanice kopiraju DNA unatoč prisutnosti nepopravljenih oštećenja kako bi se omogućilo napredovanje replikacijske vilice – a to izaziva mutacije.

Međutim, dokazi također sugeriraju djelovanje još jednog procesa koji se naziva homologna rekombinacija (HR), a koji djeluje kopiranjem ostalih neoštećenih dijelova genoma. HR proteini popravljaju složena oštećenja DNA poput prekida u lancima DNA i međusobnih križnih veza, te štite i oporavljaju napuknute vilice za replikaciju.

Rezultati nove studije pokazali su da se HR odvija neobičnim mehanizmom na BPDE aduktima, a postupak se može aktivirati čak i kada nema narušenih replikacijskih vilica. Umjesto toga, aktivira se u jednolančanim prazninama u DNK, piše Medical xpress.

Eva Petermann s Instituta za rak i genomske znanosti Sveučilišta u Birminghamu kaže da je ovo istraživanje “otkrilo nove spoznaje o učincima izloženosti benzopirenu u stanicama, što je važno za razumijevanje ekoloških uzroka raka i razvoja raka općenito”.

“Razumijevanje ovog mehanizma moglo bi pomoći u boljem predviđanju i otkrivanju negativnih učinaka onečišćenja, kao i omogućavanju bolje interpretacije genomike raka”, dodala je i pojasnila bi da neke genetske varijacije mogu pomoći u otkrivanju koji će pojedinci biti podložniji raku, prenosi N1.

Facebook Komentari