Naša kozmetičarka predlaže tri recepta kućnog pilinga za usne

Tijekom hladnijih mjeseci mogu se pojaviti sitne ranice, uglavnom na rubovima usana. Naime, koža na usnicama je tanka i osjetljiva, nema žlijezde lojnice koje prirodno štite usne. Slina se zadržava u spuštenim kutovima usana i to područje stalno je vlažno, a uz to slina sadrži enzime (pomažu probavi) koji usne mogu dodatno isušiti, ističe zagrebačka kozmetičarka Zdenka Mihelj.

Za tu situaciju više je krivaca, nastavlja Mihelj. Radi se o kombinaciji hladnoće, premalog unosa tekućine, preslane hrane i premalo sna.

– Prvi korak u ponovnom postizanju mekih i lijepih usana je piling, koji možete napraviti kod kuće. Potrebne su vam tri osnovne sirovine koje svatko ima – šećer, sol, med i soda bikarbona. Piling nakon nanašanja ostavite par minuta, laganim kružnim pokretima istrljate usne da uklonite odumrle stanice – objasnila je kozmetičarka.

Recept 1.: šećer i sol pomiješajte s par kapi vode, nanesete na usne i lagano trljajte, uklonite većim količinom mlake vode.

Recept 2.: šećer i sol pomiješajte s masnoćom, par kapi ulja (maslinovo, bademovo) ili vazelinom, lagano trljajte nekoliko minuta i uklonite mokrom vatom.

Recept 3.: malu količinu meda pomiješajte sa sodom bikarbonom (morate dobiti jednoličnu smjesu), ostavite nekoliko minuta te lagano istrljajte usne i isperite vlažnom vatom.

Nakon pilinga nanesite kremu za njegu usana ili balzam.

– Nemojte zaboraviti da ne smijemo oblizivati i grickati kožicu s usana jer može doći do ranica, a time i do infekcija.

Piling usana je idealno raditi jednom mjesečno, kako bi se usne dobro obnavljale i bile lijepe i zdrave, pišu 24sata.

Facebook Komentari