Apel za pomoć: Jedu 50 kg hrane dnevno, a došao je i veterinarski račun od 17 tisuća kuna

Foto: Facebook

Ovo sam počela sama prije 7 godina. Prije 5 je došao i suprug koji je radio sa mnom, no on je otišao prije dva mjeseca. Tad su ovdje bila 143 psa, a danas smo na 88 – govori Ivana Begović, osnivačica Udruge za zaštitu životinja Anima Dvor u Dvoru na Uni.

Udrugu je uspjela registrirati prije 3 godine, a sada radi na registraciji skloništa. No da bi to napravila, prvo je morala urediti cijeli prostor po standardima veterinarske inspekcije, izgraditi prave bokseve i urediti teren. Sve je to radila sa suprugom, no prije dva mjeseca ostala je sama s kćerkicom i psima, u lošem zdravstvenom stanju. Uz sve te silne troškove i nedaće, ovih dana joj je stigao i račun za veterinara.

– Dobili smo račun od 17 tisuća kuna za cijepljenje i čipiranje svih pasa koji su ovdje. To ne možemo izbjeći, to im treba. Isto kao i hrana, za koju nam treba oko 7500 kuna mjesečno. Pojedu oko 50 kilograma hrane dnevno. Mi smo jedino sklonište u ovom području, prvi idući je tek 60-ak kilometara dalje, u Sisku – govori Ivana koja sve vodi uz pomoć prijateljice.

Dok god ne registrira sklonište, ne može spašavati nove životinje, a pozive u pomoć prima svakodnevno.

– Općina ignorira pozive ljudi koji nađu životinju, pa onda zovu nas. Znali su nam ih i ubacivati u dvorište. To je veliki problem ovdje, ali nitko ne reagira, a mi pucamo po šavovima – objašnjava i dodaje da nakon što ju je napustio suprug, uskočile su druge udruge iz Hrvatske i preuzele dio pasa, a dio je uspjela udomiti.

– Najveća pomoć nam treba oko plaćanja veterinarskog računa i hrane. Na terenu trebamo još postaviti dio ograde i septičku jamu, treba nam i 60 kubika šljunka za stražnje dvorište. Tek tad se možemo registrirati kao sklonište, što moramo po zakonu, a to ne možemo dok ne otplatimo ove račune – govori Ivana, prenose 24sata.

Dakle, ako ne uspiju, skloništu prijeti zatvaranje, a što će biti sa 88 njuškica koje su tamo i svima onima koji će tek, nažalost, završiti u skloništu, nitko ne zna. Ivani i ‘njenim njuškama’ možete pomoći uplatom na broj računa koji se nalazi na slici.

Velika je pomoć i udomljavanje nekog od Ivaninih štićenika, jer da bi mogli normalno aplicirati za status skloništa, moraju s 88 doći na 60 pasa. Sve pse i mace koji se udomljavaju, možete pogledati na njihovoj Facebook stranici.

Facebook Komentari