Zbog koronavirusa čak 40 tisuća tona krumpira stoji u skladištima: Nagovještalo je na dobro, a na kraju…

Nakon uroda iz snova, proizvođačima krumpira uslijedile su brige kao iz noćne more. Zbog koronavirusa pala je cijena, ali i potražnja, zbog čega u skladištima stoji 40 tisuća tona krumpira. U najgorem scenariju, ta brojka mogla bi se popeti i na 60 tisuća tona, a već se sada razmišlja i o njegovom bacanju.

Po prvi puta nakon dugo godina Hrvatska je postala samodostatna krumpirom. A onda se dogodila korona. Pala je potražnja za krumpirom u turizmu, a na tržištu se počelo pojavljivati sve više robe iz Europe.

”Krenulo je dobro, korona se malo smirila, turizam je malo krenuo. Sve je nagovještavalo da će biti dobro, ali evo…”, rekao je Kristijan Mihalic, proizvođač krumpira.

Zbog toga, 40 000 tona krumpira ostalo je u skladištima. Domaći proizvođači već su krajem 8. mjeseca bili svjesni da će imati rekordan urod krumpira, no kako je vrijeme prolazilo počeli su se gomilati viškovi. Samo na ovom mjestu ima 600 tona krumpira, a ovakvih skladišta u Belici ima tridesetak.

Proizvođačima nikako ni pomažu ni cijene krumpira. Prošle godine otkupljivao se za 1, 20 kn, a ove za 70 lipa, što je pad od 50 lipa po kilogramu. S druge strane, u trgovačkim centrima je narasla cijena. Kilogram krumpira lani je koštao 4,57, dok sada košta 4,69 kuna i 12 lipa više.

kao je Damir Mesarić, predsjednik Udruge međimurskih proizvođača.

Iz ministarstva kažu da su svjesni svih problema proizvođača.

”Kroz privremeni okvir, komunikaciju EK pružit ćemo potporu proizvođačima krumpira. Izdvojit će se 70 milijuna za primarne proizvođače od čega 10 ide onima s krumpirom”, objasnio je državni tajnik Tugomir Majdak.

Uz ovo u okviru programa potpore stići će i pomoć onima koji prijave poteškoće zbog poteškoća u poslovanju uzrokovanih koronavirusom. No, proizvođači se nadaju da će se sve ovo realizirati prije nego počnu imati veće gubitke i odustanu od proizvodnje, piše RTL.

Facebook Komentari