Video: 480 km za dva sata – talijanska policija Lamborghinijem dostavila bubreg iz Rima u Padovu

To je bila vožnja za pamćenje! Vozeći autocestom prosječno 232 km/h pripadnici talijanske Državne policije isporučili su donatorski bubreg prošlog tjedna vozeći iz Rima u Padovu pri čemu su taj put dug gotovo 500 kilometara prošli za otprilike dva sata!

Taj podvig za spas pacijenta u kritičnom stanju osim jako koncentriranog vozača koji je prosječno vozio 232 km/h omogućio je i talijanski superautomobil iz flote Državne policije Lamborghini Huracan, koji je s hladnjakom za organe posebno prilagođen za takve zadatke.

Automobil koji pokreće 5,2-litreni atmosferac od 610 KS je u službi već tri godine, a brza dostava organa kopnom samo je jedna od njegovih zadaća.

Huracan većinu vremena služi ako presretač s ugrađenim računalom spojenim na policijsku bazu podataka i s ostalom opremom potrebnom za zaustavljanje u prometu, no kad treba, više je nego prilagođen i za ovakve zadatke.

Naime, talijanska Državna policija koja u službi ima tri Huracana objavila je video na Twitteru nakon završetka isporuke organa i treba priznati kako je pomalo neobično vidjeti jedan Huracan s moćnim V10 motorom u policijskim bojama i s rotirkama kako juri autocestom.

U objavi policije stoji “Zahvaljujući našem Lamborghiniju Huracanu prevezli smo bubreg donatora na vrijeme za transplantaciju drugoj osobi. Da biste spasili život, ne trebaju vam supersile. Solidarnost, tehnologija i učinkovitost također pomažu”.

Brzo putovanje bubrega započelo je u Rimu, dakle, u samom središtu Italije odakle je prevezen u sveučilišnu bolnicu Gemelli u Padovi na sjever zemlje, udaljenom gotovo 500 kilometara.

Čitavo putovanje navodno je trajalo malo više od dva sata s izvještajem kako su policajci prosječno vozili 232 km/h između dva grada. Kao referencu, prema Google Mapsu za ovo bi putovanje trebalo najmanje pet sati u normalnim uvjetima.

Zašto nije korišten helikopter nije navedeno, no vjerojatno u datom trenutku ni jedan nije bio na dispoziciji ili je trebalo previše vremena da se organizira zračni transport.

Ovo je vjerojatno bio jedan od najplemenitijih načina korištenja jednog superautomobila, piše Jutarnji.

Share This Article