U BiH uhićen Srbin koji je sudjelovao u likvidaciji 44 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz logora Omarska, a likvidirao je i još poneke

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA, uz asistenciju policije MUP-a RS u ranim jutarnjim satima na području mjesta Donji Dubovik, općina Krupa na Uni, locirali su, identificirali i priveli Dušana Ćulibrka, zvanog Ćule, rođenog 1970. godine u Bosanskoj Krupi, piše Oslobođenje.

On se, kako je priopćeno iz Tužiteljstva BiH, tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava policije SJB Bosanska Krupa, u srpnju 1992. godine, zajedno s drugim osobama, osobno i izravno, sudjelovao u odvođenju, a potom i ubojstvu 44 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji su bili nezakonito zatočeni u logoru Omarska u općini Prijedor, te odvedeni radi navodne razmjene, da bi potom bili odvezeni na lokalitet jame Lisac, na području mjesta Donji Dubovik, gdje su ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja.

Njihova tijela i posmrtni ostaci, su pronađeni, ekshumirani iz jame Lisac i identificirani 2000. godine.

Nadalje, optuženi se tereti da je početkom augusta u mjestu Donji Dubovik presreo skupinu od sedam civila bošnjačke nacionalnosti koji su se iz pravca Prijedora kretali prema Bihaću, te pucanjem iz vatrenog oružja, počinio ubojstvo navedenih civila čija su tijela pronađena i ekshumirana iz jame Lisac.

Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Službenici SIPA će osumnjičenog tijekom dana predati postupajućem tužitelju.

U okviru istog predmeta, putem međunarodne pravne pomoći, na području Republike Srbije, pronađen je i ispitan u svojstvu osumnjičenog i Kotur Milorad, rođen 1961. godine, u Bosanskoj Krupi, koji se nalazi na području Novog Sada, R Srbija, prenosi Oslobođenje.

Facebook Komentari