Trump najavio da će povući još tisuće američkih vojnika prije nego Biden preuzme dužnost

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald John Trump je ponovio predanost Washingtona "obrani vlastite domovine, teritorija i saveznika korištenjem cijela raspona diplomatskih, konvencionalnih i nuklearnih potencijala koji stoje na raspolaganju"

SAD će povući još tisuće američkih vojnika iz Afganistana i Iraka do 15. siječnja 2021., dakle samo nekoliko dana prije nego što izabrani predsjednik Joe Biden preuzme dužnost. Informaciju su potvrdili u američkom ministarstvu obrane, javlja CNN.

Ministar obrane Christopher C. Miller je rekao da povlačenje 2,500 trupa iz tih zemalja ne znači promjenu u američkoj politici, nego je to u skladu s najavama predsjednika Donalda Trumpa.

Za ovaj potez Trump se odlučio unatoč upozorenjima donedavnog ministra obrane Mark Espera da nisu ispunjeni potrebni uvjeti na terenu za novo povlačenje. Espera je Trump smijenio prošli tjedan, a nakon toga je uslijedio grupni egzodus iz ministarstva obrane. Ostavke su, naime, dali James Anderson,zadužen za kreiranje politike Pentagona, Joseph Kernan, podtajnik u ministarstvu obrane za obavještajne poslove, i Jen Stewart, predstojnica ureda ministra obrane, prenosi Večernji.

Share This Article