Punkcija koštane srži: Detaljne upute za pacijente i kako se točno provodi?

Punkcija koštane srži izvodi se kod pacijenata koji su za to dobili preporuku hematologa ili citologa te kod onih kod kojih se sumnja na leukemiju ili druge bolesti vezane uz krv. Leukemija je rak koštane srži, mjesta na kojem se stvaraju krvne stanice. Prije punkcije koštane srži, sumnja na leukemiju se provjerava analizom krvi, prenosi N1.

Analiza krvi u slučaju sumnje na leukemiju pokazat će broj krvnih stanica koje su izvan normalnih vrijednosti. To mogu biti niske razine zrelih bijelih krvnih zrnaca, visok broj bijelih krvnih zrnaca od kojih je većina nezrelih ili prerano ispuštenih. Nakon ovakvog nalaza potrebno je obaviti punkciju koštane srži unutar mjesec dana.

Osim zbog sumnje na leukemiju, punkcija srži se može izvoditi kako bi se ispitale moguće infekcije, poremećaji u krvi, oblici raka te anemija.

Što je punkcija koštane srži?

Punkcija koštane srži test je u kojem se iglom uzima uzorak direktno iz koštane šupljine. Ovo se još naziva usisajem ili aspiratom koštane srži. Najčešće se uzorak uzima iz bedrene ili prsne kosti. U određenom broju slučajeva može se raditi i iz zdjelične kosti ukoliko punkcija iz prsne kosti nije moguća.

Može se raditi i biopsija koštane srži kako bi se postavila sigurna i točna dijagnoza. Biopsija je uzimanje uzorka same kosti koji se onda daje na mikroskopsku analizu. Uzorak u slučaju biopsije kosti se uzima sa stražnje strane zdjelične kosti.

Kako izgleda punkcija koštane srži?

Na pretragu se potrebno ranije naručiti, a na nju se dolazi u pratnji još jedne osobe. Upute za pacijenta za punkciju koštane srži navode da bi trebali nešto pojesti prije pretrage, a nikako dolaziti na prazan želudac.

Prvo se pregledava mjesto punkcije na koje se daje lokalni anestetik. Kratko nakon toga se mjesto uboda dezinficira. Osoba leži na strani, licem okrenutim od liječnika i sa savijenom gornjom nogom. Nakon toga se unosi igla pa se aspirira uzorak i naprave razmazi punktata. Trajanje punkcije koštane srži je tek oko tri, četiri minute. Ovaj pregled izaziva lagani osjet boli i minimalnu nelagodu.

Uzorak koštane srži se nakon toga analizira testovima poput mikroskopske analize, kromosomske analize i genske analize. Mogu se izvoditi i specijalne studije uzroka na temelju kojih se postavlja dijagnoza.

Ako pacijenti imaju mehaničke zaliske ili umetke u krvnim žilama moraju se prije pretrage javiti svom internistu. Također, ako uzimaju lijekove, ako su zračeni, ako je osoba trudna ili je imala operaciju u području leđa ili bedra. Nalaz punkcije koštane srži se šalje liječniku obiteljske medicine ili liječniku koji je pacijenta uputio na pretragu.

Rizici punkcije

Nuspojave punkcije koštane srži su rijetke, ali su moguće. Na mjestu uboda može se pojaviti alergijska reakcija poput osipa ili svrbeža. Moguće su i poteškoće s disanjem kao alergijska reakcija te krvarenje, no to su rijetki slučajevi.

Facebook Komentari