Penava o polaganju vijenca u Dunav, SNV-u i Milasu: Ovo je neviđeni skandal; Vukovar je jedan žeton u džepu Andreja Plenkovića i njegove Vlade

Uoči Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje Srpsko narodno vijeće danas će u Dunav baciti vijence za srpske žrtve stradale u Vukovaru. Kao predstavnik Vlade na toj komemoraciji bi trebao biti i državni tajnik Zvonko Milas. Gostujući u Intervjuu tjedna Media servisa to je komentirao gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je trenutno u izolaciji zbog pozitivnog testa na koronavirus.

“Mislim da je ovo skandal koji još nije viđen u modernoj hrvatskoj državi u Vukovaru. Ovo se svodi na potpitanje kakvu nam to povijesnu istinu Vlada Republike Hrvatske, Vlada Andreja Plenkovića, otkriva s ovim današnjim činom polaganja vijenca 17. studenog u Dunav za poginule Srbe, i to kako oni kažu prijeratnim događajima, događajima koji su prethodili ratu”.

Povodom sutrašnjeg Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u Intervjuu tjedna Media servisa Andrea Barać je razgovarala s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom. Detaljnije je otkrio kako će izgledati sutrašnja Kolona sjećanja, ali i komentirao današnje odavanje počasti SNV-a srpskim žrtvama u Vukovaru.

Ovotjedni intervju odradili smo telefonski jer je gradonačelnik Penava pozitivan na koronavirus i nalazi se u samoizolaciji, piše MS.

Kaže da se dobro osjeća i da je jedino izgubio osjetilo mirisa i okusa. No zbog koronavirusa neće moći sudjelovati u obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, ali sudjeluje u organizaciji. Odgovorio nam je na pitanje kako kontrolirati da se sutra ne okupi više od 500 ljudi. Hoće li redari izbacivati ‘višak’?

– ”Svjesni smo da će najvjerojatnije biti veći broj ljudi od toga, ali tijekom Kolone i njenog kretanja već poznatom trasom inzistirat ćemo na potrebnom razmaku i naravno da nitko neće nikoga izbacivati”.

”Jedan od uvjeta Kolone sjećanja i obilježavanja Dana sjećanja u vrijeme pandemije bio je da svi moraju imati jednake uvjete”, rekao je Penava i odbacio tezu predsjednika Zorana Milanovića da je u ovakvom obliku Kolona samo za elite i kao takva besmislena.

– ”Ne dolaze u obzir ove teze da za bilo koga, pa i premijera, mene ili bilo kojeg drugog političara treba imati mjesta, a ne za ljude koji su došli u Vukovar iz onih razloga zbog kojih sam i sam svake godine u toj Koloni”.

Milanović će se sutra pokloniti žrtvama na Ovčari i po svemu sudeći neće sudjelovati u Koloni sjećanja. Vukovarski gradonačelnik kaže da tu odluku ne spori, ali se s njom ne slaže.

– ”Argumente koje je mogao iznositi, ali nisam ih čuo u eteru, da zbog koronakrize neće biti, to bih još i mogao prihvatiti, ali sve ovo drugo mislim da ne stoji. Naravno da predsjednik ima pravo odabrati trenutak i način kako će doći u Vukovar i kako će odati pijetet”.

Smatra da je državnom vrhu mjesto u Vukovaru i da nije vrijeme za podjele. Komentirao je i to što Srpsko narodno vijeće dan uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara u Dunav baca vijence za srpske žrtve stradale u Vukovaru uz državnog tajnika Zvonka Milasa. Smatra da je takva praksa SNV-a do sada bila provokacija, a na dolazak Milasa kaže:

– “Mislim da je ovo skandal koji još nije viđen u modernoj hrvatskoj državi u Vukovaru. Ovo se svodi na potpitanje kakvu nam to povijesnu istinu Vlada Republike Hrvatske, Vlada Andreja Plenkovića otkriva s ovim današnjim činom polaganja vijenca 17. studenog u Dunav za poginule Srbe, i to kako oni kažu prijeratnim događajima, događajima koji su prethodili ratu”.

Nije mu jasno kuda ide ovakva politika Vlade. Potpredsjednik Vlade iz SDSS-a Boris Milošević i sutra će biti u Koloni sjećanja, bio je u Kninu, potom Plenković u Varivodama. Na pitanje je li to nastavak politike pomirenja, Penava kaže da će Plenković to vjerojatno tako predstaviti, ali je pitanje kome se vijenci danas polažu u Vukovaru i zašto.

– ”Jedan incident koji je žalostan i koji u mnogo čemu nadilazi dvije kolone o kojima se pričalo 2013. godine. Ovo je izgleda neka druga vukovarska kolona koja očito ima podršku i potporu Andreja Plenkovića i Vlade Republike Hrvatske. Ako je to ta pomirba o kojoj Plenković priča, onda je to pomirba koja prelazi preko razorenog i srušenog Vukovara”.

Za kraj je odgovorio na pitanje je li zadovoljan odnosom Vlade prema Vukovaru ili je i dalje pažnja na Gradu heroju samo uoči obljetnica.

– ”Mislim da je vrlo jasno da je to samo jedan žeton u džepu Andreja Plenkovića i njegove Vlade”.

Penavina zamjenica očajna, srami se države: Gospodine Milas sutra kada spustite vijenac u Dunav sjetite se da ga bacate za jednog od ovih…

Pupovac će opet puštati vijenac niz Dunav, što god mu to značilo

Facebook Komentari