Oprezno! Ne treba vjerovati priči o lakoj zaradi na valuti…

Dobro se može zaraditi na kriptovalutama, a vrlo je jednostavno. Poslat ću sve o tome na e-mail, govori ljubazan glas s druge strane telefona.

Otprilike tako prevaranti pokušavaju telefonski nagovoriti žrtvu da im povjeruje i uplati novac.

– U posljednje vrijeme smo zaprimili više prijava građana o takozvanim investicijskim prevarama u kojima nepoznati prevarant nazove na telefon građane i nudi im ulaganje u kriptovalute. Traže ih e-mail adresu pa im nakon toga na nju dostavljaju internetske poveznice na lažne web stranice burzi kriptovaluta. Na tim lažnim stranicama su grafikoni koji prikazuju veliko povećanje prinosa prilikom ulaganja. Nakon što građani uplate novac tim prevarantima, sva komunikacija prestaje – rekli su iz Ministarstva unutarnjih poslova.

To je jedno od kaznenih djela koje se ubraja u računalne prevare. Među njima je i direktorska prevara koja se naziva CEO.

– Konstantno su prisutne i takozvane CEO, odnosno direktorske prevare. I kod njih se prvi kontakt sa žrtvom uspostavlja telefonom. Varalica se pretvara da je nadređeni u organizaciji u kojoj žrtva radi i želi sugovornika prevarom navesti da uplati novac na lažni račun ili da neovlašteno doznači novac s poslovnog računa – dodali su iz policije.

Na internatskim stranicama policije opisali su razne vrste internetskih prevara, pa tako i ovu, direktorsku. Prevarant može poslati i e-mail s adrese slične onoj neke tvrtke. Navode da su prevaranti sve domišljatiji i uvjerljiviji. Prije se e-mailove prevaranata moglo prepoznati i po lošem hrvatskom jeziku, no popravili su se. Često su ti internetski prevaranti u dalekim zemljama pa ih je teže pronaći. Naša policija surađuje s europskom preko Europola.

Tako su prije nekoliko dana objavili i smjernice za sigurniju internetsku kupovinu uoči Cyber Mondaya i blagdana kad više ljudi kupuje na internetu.

Savjeti se mogu naći na ovim stranicama:

https://policija.gov.hr

Naslovnica

https://ec.europa.eu/croatia.

Zovu i traže žrtvu

Pravaranti su obično vrlo ljubazni i domišljati, sve će obećati u telefonskom razgovoru samo kako bi svoju potencijalnu žrtvu pridobili da surađuje i da od nje mogu izvući ono što žele.

Slijedi uvjeravanje

U telefonskom razgovoru prevaranti pričaju o lakoj zaradi pri ulaganju u kriptovalute, odnosno u virtualni novac. Ima ga više vrsta, a mnogi zapravo posluju u ‘crnoj zoni’.

Obećaju zaradu

Kako bi lakše uvjerili žrtvu o dobroj zaradi na kriptovalutama, prevaranti traže e-mail adresu na koju šalju poveznice na lažne stranice burzi. Na njima su grafikoni s lažnim prikazima velikih prinosa, odnosno moguće zarade.

Pristanak

Žrtva se ‘uvjerila’ u mogućnost dobre zarade pa pristaje na suradnju i ulaganje u kriptovalute. Prevaranti potom šalju brojeve računa na koje treba uplatiti novac.

Dobiju novac pa nestanu

‘Ulagač’ uplaćuje novac na račune koje je dobio. Očekuje povratnu informaciju o uplati, izvješća o zaradi, no prevaranti se više ne javljaju. Nakon više neuspjelih pokušaja da stupi u kontakt s tim ‘brokerima’ zaključe da je ipak nešto čudno i odluče sve prijaviti policiji, pišu 24sata.

Facebook Komentari