Mladi Jastreb: Nismo se svađali sa srpskim narodom. Ovo shvaćamo kao činom dijeljenja nas

Umirovljeni brigadir i posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković, poznat pod nadimkom Mladi Jastreb, u Vukovaru je za Newsroom razgovarao s reporterkom N1 Sandrom Križanec.

U dijelovima Zagreba je veća gužva nego u Vukovaru dan uoči Kolone sjećanja, rekao je Branko Borković za N1.

Zapovjednici će biti na čelu kolone. “Zajedno ćemo iz bolnice krenuti prema groblju. Prvo obilježavanje smo počeli još ’93., ali bez Kolone”, rekao je.

Kako danas, nakon 29. godina gleda na pokušaj pomirbe Hrvata i Srba, Borković je kaže kako ne vidi nikakav pozitivan pomak jer ih nitko nije svađao, a mnogi etnički Srbi su branili grad s njima od, kako kaže, nacističkog režima Slobodana Miloševića.

“U Vukovaru su živjeli i Srbi i Hrvati i druge etničke skupine. Nismo se svađali sa srpskim narodom. Ovo shvaćamo kao činom dijeljenja nas. Na Ovčari, kao i na memorijanom groblju pokopani su svi naši sugrađani koji su poginuli tijekom agresije Srbije. Uostalom, treba pitati i Žene u crnom kako se osjećaju i na koji način osuđuju režim Slobodana Miloševića koji je njihovu djecu slao na klaonicu. Između Miloševića i Hitlera nema nikakve razlike. Ono što želimo je da se čim prije normalizira stanje u Srbiji i da počnemo normalno živjeti”, rekao je.

Misli li da političarima ne bi trebalo biti mjesto na Koloni sjećanja, kazao je: “Prije svega, to ne može biti politička pozornica, ničija i nikome.”

Share This Article