Malenica: Suradnje sa Srbijom u dostavi dokumenata za ratne zločine – nema

Screenshot: HRT

– Rješavanje predmeta ratnih zločina je zbog velikog vremenskog odmaka iznimno kompleksno i teško pitanje. Jačamo materijalne i kadrovske kapacitete te sve institucije koje sudjeluju u tome, izjavio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. Naglasio je kako suradnje sa Srbijom vezano za razmjenu dokumenata – u ovom trenutku nema, piše HRT.

Dodao je kako prvostupanjsku nadležnost za ratne zločine imaju četiri županijska jsuda (Zagreb, Rijeka, Split i Osijek). Pokrenuto je 269 postupaka, riješeno je njih 165, a 94 postupka su u tijeku. Vezano za postupke u području Vukovara, Malenica je kazao kako je pred Županijskim sudom u Osijeku pokrenuto 65 postupaka, od čega je riješeno 35.

Podsjetio je da je 2018. unutar Ravnateljstva policije osnovana posebna radna jedinica ‘Ovčara’ nadležna za provođenje istraga i postupaka vezanih uz Vukovar. Temeljem njezina rada pokrenuti su postupci protiv 11 osoba. Prošle godine su i donesene dvije presude za općinu Mikleuševce i Erdut.

– Suradnja sa Srbijom vezano za razmjenu dokumenata trebala biti bolja. U ovom je trenutku nema. Zadnji sastanci bili su 2018. kada se ministar Bošnjaković sastao s ministricom iz Srbije. Pokrenuta je rasprava o tome da se ubrzaju postupci dostave dokumentacije, međutim od tada do danas nemamo, dodao je.

Odšteta braniteljima – logorašima

– Na temu odštete braniteljima koji su bili u srpskim logorima vode se intenzivni sastanci u ministarstvima branitelja i pravosuđe. Vjerujem da ćemo iznaći najbolje rješenje i pomoći braniteljima u iznalaženju pravne procedure i financijskih sredstava da pravda u tom dijelu bude zadovoljena, naglasio je ministar, piše HRT.

Facebook Komentari