19.2 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Magle vam se naočale zbog maske? Jedno rješenje - pomaže

Magle vam se naočale zbog maske? Jedno rješenje – pomaže

Zamagljivanje naočala je fizikalna pojava. Nastaje zbog kondenzacije vlage na glatkoj površini koja se javlja izdisanjem toplog zraka, a osobito pri velikim promjenama temperature kad iz tople prostorije izlazite na hladan zrak.

– Ljudima se sad nude različite opcije gelova, maramica i tekućina koje su lijepo upakirane i ilustrirane, ali učinak izostaje. Mnogi tu vide priliku za prodaju artikala koji baš ne donose željene rezultate – upozorava optičar iz Zagreba Ratko Kušić dodajući kako su ga već mnogi kontaktirali radi problema zamagljivanja leća naočala, a svima je ponudio jedino dostupno i isplativo rješenje koje može makar malo pomoći u suzbijanju ove pojave.

– Naočale operite sapunom i isperite mlakom vodom, a potom ih posušite na zraku ili prebrišite čistom krpicom od mikrovlakana. To na lećama ostavlja tanak zaštitni sloj koji smanjuje površinsku napetost pa se vlaga neće skupljati na njima – kazao je Kušić.

Za one dubljeg džepa preporučuje kupnju tzv. anti fog leća čija cijena varira od 600 kuna na više i mogu se nabaviti u svakoj optici.
– To nije čarobno rješenje, ali proizvođači ih deklariraju kao otporne na zamagljivanje i uvelike smanjuju tu pojavu. Ipak, kod većih promjena temperature zamagljivanje je ipak neizbježno, samo što će u ovom slučaju biti bitno manje – kazao je optičar.

Kaže i da pomaže ako masku čvršće pritisnete na nos i gornji dio lica ili ako je s nutarnje strane prelijepite dvostranom ljepljivom vrpcom koja će na taj način spriječiti da vaš dah dopire do stakala. Pritom je važno da vam maska pristaje, a dodatno će pomoći ako je stavite visoko na vrh nosa kako bi se smanjila cirkulacija zraka između maske i naočala.

– Trik sa sapunom i vodom je najjednostavniji i najučinkovitiji. Nije magično rješenje, ali takvo ni ne postoji – zaključio je on.

Problemu magljenja stakla na naočalama doskočio je još jedan liječnik sa svojim posve jednostavnim i djelotvornim trikom.

Ako vam je teško zbog magljenja naočala ili držanja maske na nosu, jednostavan flaster čini čuda. Naučio sam to u operacijskoj sali. Slobodno podijelite, to može spasiti živote!, rekao je doktor Daniel M. Heiferman u svom postu na Twitteru, aludirajući na one koji zbog zamagljenih naočala izbjegavaju nositi masku.

Drugi su se pitali zašto se sami nisu dosjetili tog jednostavnog trika. Čak se i Chrissy Teigen umiješala, rekavši: ‘Prokletstvo, zato ste vi liječnik, a ja nisam’.

Mnogi su taj potez pozdravili kao domišljat, rekavši: ‘Zašto nisam pomislio na ovo? Posrtao sam okolo ne mogavši ​​vidjeti. Glasine da sam pijan nisu bile istinite’, pišu 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike