24.5 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Kina upotrijebila novu vrstu oružja nad indijskim vojnicima: Morali su pobjeći da...

Kina upotrijebila novu vrstu oružja nad indijskim vojnicima: Morali su pobjeći da spase živu glavu

Kineska vojska koristila je elektromagnetsko oružje kako bi prisilila indijske vojske na povlačenje tijekom sukoba na granici dviju zemalja na Himalaji, tvrdi profesor za međunarodne studije Jin Canrong. Navedeno oružje može, prema njegovim riječima, skuhati ljudsko meso jer stvara iste uvjete kao i mikrovalna pećnica, što znači da zagrijava sve na određenom području . No, u ovom slučaju vojnicima je samo pozlilo te su se morali povući.

Jin je pohvalio kineske snage na ‘prekrasno’ izvedenoj vojnoj akciji koja je otjerala indijske vojnike bez ijednog ispaljenog metka. Smatra se da je ovo prva poznata upotreba elektromagnetskog oružja na bojištu, prenosi Daily Mail.

The Times pak navodi kako je oružje upotrijebljeno krajem kolovoza. Podsjećamo, dvije nuklearne velesile sukobile su se na području na Himalaji koju obje zemlje svojataju. U sukobu je poginulo barem 20 indijskih vojnika, dok broj kineskih žrtava nije poznat. Smatra se kako je to bio najžešći sukob Indije i Kine u posljednjih 53 godine.

Profesor Jin ispričao je svojim učenicima kako su neprijateljski vojnici počeli povraćati 15 minuta nakon što je oružje upotrijebljeno. – Nisu se mogli ustati, pa su počeli bježati. Tako smo ponovo uspostavili kontrolu nad teritorijem – objasnio je.

Smatra se da su kineske snage odlučile koristiti to oružje jer je bila previsoka nadmorska visina za borbu protiv tima tibetanskih alpinističkih snaga. Zanimljivo je to što je SAD također razvio sličan tip oružja, međutim oni su ga povukli iz Afganistana zbog straha od političke osude, iako su vlasti tvrdile kako oružje ne krši međunarodne zakone.

Vijest o navodnom korištenju elektromagnetskog oružja dolazi u trenutku kad dvije zemlje pokušavaju diplomatskim putem smiriti tenzije na granici. U međuvremenu, oba dvije zemlje su poslale tisuće vojnika na granicu i pokušavaju doći do dogovora oko spornog područja, prenosi Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike