Apel majki iz Vukovara: Gdje su naši najmiliji? S područja Vukovara još se 386 osoba smatra nestalima, a iz županije njih 525

Hrvatska se s tugom i ponosom prisjeća najtežih dana u svojoj neovisnosti – žrtve Vukovara i Škabrnje. Od ove godine to je praznik te neradni dan. Na snazi su i posebne epidemiološke mjere. Večer uoči Kolone sjećanja kod vukovarske će bolnice biti zapaljene svijeće, a za Vukovar i Škabrnju one će gorjeti i u cijeloj Hrvatskoj, piše HRT.

S područja Vukovara još se 386 osoba smatra nestalima, a iz županije njih 525. Majke su s Memorijalnog groblja poslale snažan apel za hitnim pronalaskom sudbina njihovih najmilijih. Zapalile su lampione i položile ruže. Istaknuto je kako su u zadnjih nekoliko godina na području županije izvršena 82 iskapanja te da su pronađeni posmrtni ostaci 16 osoba.

Program u Vukovaru nastavlja se u vukovarskoj bolnici, molitvom i paljenjem svijeća. Tamo će biti i premijer Andrej Plenković s ministrima, najavila je novinarka HRT-a Marina Gantar.

– Uvijek se bojim kad hodam po Vukovaru i okolici da stanem na mjestu gdje je on ubijen, jer ipak je ova zemlja natopljena krvlju, priča jedna majka. Majke poručuju kako su svi oni za koje su danas položile ruže – dali život za zajedništvo i našu budućnost.

Počast žrtvama Vukovara i Škabrnje 15. godinu za redom paljenjem svijeća odali su učenici Gimnazije “Fran Galović” u Koprivnici. U školskom dvorištu u čast žrtvama Domovinskog rata zapalili su lampione, oblikujući jedan od simbola Vukovara i stradanja – vukovarski vodotoranj. U predvorju je postavljenja izložba učeničkih likovnih i literarnih radova, a može se vidjeti i videoprezentacija.

Državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja i čelnik Uprave za zatočene i nestale Stjepan Sučić Crni gostovao je u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”. Govorio je s povijesnog aspekta o Bitki za Vukovar. Trajala je 90 dana, a Sučić raščlanjuje događaje u tri faze.

Bitka za Vukovar

– Prva je faza od demokratskih promjena do 2. svibnja, druga od 2. svibnja do 24. kolovoza. Zadnja faza, faza otvorenih sukoba počela je 24. kolovoza. Javnost se bavi trećom fazom, a zanemaruje se ono što se događalo prije, govori na početku gostovanja.

Na zadnjim izborima Savez za demokratske promjene dobio je većinu u Vukovaru, puno je toga moralo ići kroz neformalnu liniju. HDZ se jedini zalagao tada za neovisnost, a pokrenuli su cijeli niz aktivnosti po nalogu iz vrhovništva iz Zagreba.

– Stvoreni su uvjeti da se stvori rezervni sastav MUP-a, dobili smo dio naoružanja, a u ožujku 1991. godine imali smo nenaoružane odrede, to nije bio nikakav hir, to je bio nalog iz Zagreba. Radilo se oko 3 tisuće ljudi koji su se skupili u Bogdanovaca i iskazali želju da imamo samostalnu državu, pojašnjava tajnik Sučić.

– U drugoj fazi dogodio se strašni masakr nad hrvatskim policajcima u Borovom Selu, tada su pale sve maske, vidjeli smo s kim ćemo imati posla, dodaje. Nedugo zatim krenuo je otvoreni sukob, strašni događaji. Mi smo htjeli napraviti crte razdvajanja, imali smo spremnost da branimo Vukovar. Crte razdvajanja ostale su praktično do okupacije grada 18. odnosno 19. studenoga, pojašnjava.

Također, napominje da su s jedne strane bili obrazovani vojnici JNA, a s druge golobradi mladići koji su praktično preko noći postali ratnici. Vukovar zapravo simbolizira obranu 1991. godine, ističe Sučić. Ova žrtva je zapravo ekvivalent međunarodnog priznanja. Nakon okupacije Vukovara više ništa nije palo, a par dana kasnije smo krenuli u osloboditeljske aktivnosti primjerice u Zapadnoj Slavoniji, dodaje, piše HRT.

Facebook Komentari