Tajne snimke utajivača milijuna: Dolazi nam porezna! Moramo hitno napraviti ured za firmu

“Ide jedan kamion mesa, pa jedan kamion sira, mjesečno uvezemo tri kamiona mesa i tri kamiona sira iz Danske. Imamo kupca, jednu firmu koja se nalazi kod Markovog Polja, onda ona to preprodaje dalje. Kakva je matematika u svemu tome? Ima matematike kada se radi o 25 tona. Preko jedne firme ne ide dugo posao, najviše dva do tri mjeseca. Onda se otvara druga firma preko koje ide posao dalje. Već imamo jednu čistu firmu spremnu koja će preuzeti posao.”

Sadržaj je to jednog od tajno snimljenih razgovora koje su policija i USKOK snimili u proteklih godinu dana nadzirući skupinu osoba za koje su sumnjali da su od početka 2019. na uvozu hrane – zamrznutoga mesa, sireva i ribe – utajili najmanje 5,1 milijun kuna PDV-a, tzv. metodom nestajućeg trgovca. Prije tri dana krenula su uhićenja.

Uhićeno je ukupno devet osoba, a pretragom kuće prvoosumnjičenog poduzetnika Marka Silija (46) istražitelji su pronašli oko 2,7 milijuna kuna u gotovini. Nekolicina osumnjičenika već je na ispitivanju u USKOK-u priznala djelo te su pušteni da se brane sa slobode. Sili je pak završio u istražnom zatvoru u Remetincu, kao i Robert Jakelić i Antonijo Štefanović, osobe za koje USKOK sumnja da su Siliju i njegovoj tvrtki “Markus-ambalaža” pomagali utajiti porez.

Početkom 2019. policija je došla do informacija da Sili, inače dobavljač hrane za hrvatsko tržište, izbjegava plaćanje PDV-a koristeći fiktivne posrednike, tzv. nestajuće trgovce – tvrtke s “fikus-direktorima” koje u lancu kupoprodaje hrane glume uvoznike iz zemalja EU, premda zapravo od inozemnih dobavljača robu direktno kupuje Sili, odnosno Markus-ambalaža.

Zahvaljujući odredbi da uvoznik robe iz zemalja EU PDV ne plaća odmah po uvozu u RH, nego tek kada tu robu proda nekoj drugoj tvrtki u RH, te “fikus-tvrtke” u kupoprodajnom lancu sudjeluju samo fiktivno. U konkretnom slučaju, sumnja se da bi u poslovnoj dokumentaciji simulirali kako je Markus-ambalaža kupila hranu od tih “fikus-tvrtki”, dok bi Markus-ambalaža knjiženjem računa od tih tvrtki sebi umanjivala PDV.

Međutim, od početka 2019. čitav proces bio je pod tajnim nadzorom policije i USKOK-a, osumnjičenike su tajno pratili i snimali njihove telefonske razgovore.

Tijekom tog vremena istražitelji su saznali kako ni vođenje ovakve kompleksne operacije utaje poreza ne teče glatko. Jednom su tako osumnjičenici izgubili pečat jedne od “fikus-tvrtki” koji im je trebao za ovjeravanje jedne pošiljke, a jedan od njih ga je našao u svojemu kaputu tek za mjesec dana. Neki od “fikus-direktora”, osoba slabijega imovnoga stanja koje su postavljali za direktore tvrtki, imali su problem s alkoholom, pa su, kada su trebali u banci podizati novac, dolazili pijani.

“Jesi pijan?” pita tako Štefanović jednoga od svojih “direktora” koji u banci treba podići stotinjak tisuća kuna. “Ne brini, mogu ja neke stvari odraditi i pijan”, odgovara mu “direktor”. Najveća panika nastala je u kolovozu ove godine kada je jedna porezna službenica iz Sesveta najavila nadzor u Štefanovićevoj tvrtki Cibus.

Problem je bio što Cibus uopće nije imao ni ured, a da ne spominjemo nered u dokumentaciji. Tada su Štefanović i ostali nabrzinu napravili fiktivni ured u jednom unajmljenom stanu kako bi tamo dočekali porezni nadzor.

Jednu prijateljicu čak je u telefonskom razgovoru pitao kako da opremi taj ured kako bi izgledao vjerodostojno, na što je ona rekla da mora imati registratore, kompjutor i slično. Međutim, na njegovu žalost, porezni nadzor nije dobro prošao te je porezna našla niz nepravilnosti. “Imali ste deset bombona, pojeli ste sedam, gdje su ostala tri?” na kraju je poreznica pitala Štefanovića, koji nije imao odgovor na niz pitanja, piše Jutarnji.

Facebook Komentari