Survao se u Vražjem prolazu, pao u potok i ostao bez svijesti

Foto: HGSS

Čovjek je pao s 10 metar visine, leži u potoku i nema svijesti, glasio je je u nedjelju iza podneva hitan poziv Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja s izletišta Zeleni vir u Gorskom kotaru.

Njihovu stanicu u Delnicama alarmirala je i služba 112 te su u akciju žurno krenula njihova dva člana. Ubrzo im se priključilo 11 spašavatelja s opremom za izvlačenje i transport. Čim su došli na mjesto nesreće ugledali su nekoliko ljudi koji su se uspjeli spustiti do ozlijeđenog izletnika po klizavom i skliskom terenu. Brzo su morali reagirati kako mu glava ne bi bila u vodi.

– Unesrećeni je bio pri svijesti, dezorijentiran i pothlađen, s vidljivim ozljedama glave i lijevog prsišta. Spašavatelji su osobu utoplili, imobilizirali, adekvatno oksigenizirali te fiksirali na nosilima, nakon čega se zajedničkim snagama pristupilo izvlačenju unesrećenog, a potom i pomagača – napisali su iz GSS-a Nakon akcije. Sat i pol od nesreće svi su bili na sigurnom, a izletnika je preuzela Hitna pomoć i prebacila u bolnicu. Spašavatelji upozoravaju sve da posjet Vražjem prolazu doslovno nije šala. Za takav pothvat treba imati puno opreme i još više pažnje kako netko ne bi stradao.

– Napominjemo da je ovo druga akcija spašavanja na spomenutom izletištu u samo tri mjeseca, a obje zbog pada s visine i opreme neprilagođene zahtjevnosti terena. Ukoliko planirate posjet kanjonu Vražji prolaz, bilo bi poželjno nositi gojzerice, zaštitnu kacigu i veliku dozu opreza – pišu iz GSS-a, pišu 24sata.

Facebook Komentari