Stručnjaci odgovorili: Gdje je najbolje čuvati maske kada ih ne nosimo?

Maske su, zbog pandemije koronavirusa, postale obavezan svakodnevni dodatak. Gdje god išli, moramo ih nositi sa sobom. Bez njih ne smijemo ući ni u koji zatvoreni prostor, a nekad ih moramo nositi i na otvorenom.

Maske nas mogu, koliko-toliko (i ovisno o tipu maske), zaštiti od zaraze. Noseći ih, ne ćuvamo samo sebe, već i druge. Ipak, mnogi griješe u jednom – ostavljaju maske na raznim mjestima, nose ih u džepovima, u torbama…

Stručnjaci su odgovoriti upravo na to pitanje, a Huffington Post donosi kratke upute za sve koji se nalaze u dilemi kad je snalaženje u pandemiji u pitanju.

Odredite čisto, suho mjesto za skladištenje maski – to je prvo pravilo koje su naglasili. Pokušajte ih držati podalje od ostalih predmeta koje redovito dodirujete, a izbjegavajte i dodirivanje rukama koje nisu potpuno čiste. Ljudi zaboravljaju na to da bi zaštitne maske u trebalo dirati opranim/dezinficiranim rukama, kaže infektolog Peter Chin-Hong.

“Primjerice, maske ne bih držao u ladici u kojoj čuvam donje rublje ili onoj gdje stoje kuhinjski ubrusi. Ali ne morate razbijati glavu oko laboratorijskih uvjeta za čuvanje… Najvažnije je da odredite mjesto koje će biti rezervirano samo za njih”, kaže.

Ukoliko ih često zaboravljate ponijeti sa sobom, držite ih blizu izlaza iz stana/kuće. Naravno, napominju kako ne miješate maske s drugim ukućanima. Maske možete držati u vrećici (ako ćete ih nositi u torbi). Prilikom stavljanja, ne dodirujte središnji dio maske koji ide preko usta i nosa, već je hvatajte za vezice.

Perive maske potrebno je oprati nakon svakog nošenja, a one kirurške zamijeniti. Sušite ih na suncu i prođite peglom prije korištenja, prenosi RTL.

Facebook Komentari