Što će biti sa skijanjem ove zime? Pripreme domaćih staza teku po planu

Od skijaške sezone zasad nema ništa jer europska su skijališta zatvorena i nema rezervacija. Pooštravanje epidemioloških mjera moglo bi pokvariti veselje tisućama domaćih skijaša. No, s druge strane, priprema domaćih staza teče prema planu.

Gužve na granicama, europska skijališta puna Hrvata. Premda je tako izgledao hrvatski skijaški tjedan prošle sezone, ove godine ta će se situacija teško ponoviti.

“Agencije su eventualno na jedan posto od lani, ako i to, zato što se ljudi ne osjećaju sigurno hoće li u sljedećem periodu od dva do tri mjeseca moći otići u taj hotel koji bi rezervirali. Onda, s druge strane, hoteli nemaju toliko rezervacija da bi mogli garantirati da će skijališta u 11 i 12 mjesecu bit puna”, rekao je Vlado Šestan, savjetnik za skijaška putovanja, za Dnevnik.hr.

Europska skijališta su zatvorena za sve osim za treninge profesionalaca, kažu domaći učitelji skijanja.

“Velika okupljanja, velike grupe i skijanje u grupama neće biti moguće. Slobodno skijanje, nadam se, biti će moguće organizirati. Što se tiče samih škola skijanja, to će biti moguće tek za novogodišnje praznike”, rekao je Dag Modrić, predsjednik Hrvatskog zbora učitelja i trenera sportova na snijegu.

U prilog skijašima možda baš idu i slovenski i austrijski lockdown.

“Vjerojatno se oni pripremaju na moguću skijašku sezonu pa možda zbog toga isto pooštravaju mjere”, rekao je Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade.

Uz to i skijališta spremaju posebne uvjete.

“Na nekim skijalištima se neće moći kupit karte za žičaru na blagajni, nego samo online, kako bi se izbjeglo gužvanje ljudi. Neće biti skijaških zabava, neće radit restorani i kafići”, rekao je Šestan.

Iz hrvatskog stožera kažu da je još prerano za skijaške preporuke. Preko granice će se ove sezone definitivno ići u last minute aranžmanima, ali zato će tu biti i domaći snijeg na Sljemenu, gdje pripreme za skijanje, kako doznaje Dnevnik.hr, teku prema planu, prenosi N1.

Facebook Komentari