Drama na pruzi: Kod Lipovljana trčali za lokomotivom, sama krenula prema drugom vlaku…

Za dlaku i pukom srećom u nedjelju ujutro izbjegnut je frontalni sudar dviju lokomotiva na pruzi Lipovljani u smjeru Banove Jaruge. Heroji koji su spasili stvar bili su ljudi sa željeznice koji su doslovce, trčali za lokomotivom koja je vukla teret od tisuću tona i koja je klizila ususret drugoj lokomotivi. No da stvar bude još gora, u odbjegloj lokomotivi nije bilo baš nikoga…

Naime, u priči koja zvuči kao da je izašla iz Alan Forda, odvijala se prava drama kada je nešto prije 8.00 sati strojovođa na kolodvoru u Lipovljanima parkirao lokomotivu stranog prijevoznika. Grdosija je to od oko 120 tona i iza sebe je, neslužbeno doznajemo, imala kompoziciju vagona s kontejnerima teškima oko tisuću tona.

No limeni div odlučio se u jednom trenutku “odmetnuti” te se lokomotiva potpuno sama pokrenula. Prema neslužbenim pretpostavkama, strojovođa vjerojatno nije osigurao i u potpunosti zakočio lokomotivu koja se pod svojom težinom počela kotrljati prugom sama od sebe.

No, ususret njoj nailazila je druga lokomotiva jednog privatnog prijevoznika. Na svu sreću, u ključnom se trenutku upalilo crveno svjetlo te je strojovođa privatnog prijevoznika stao. Dok je čekao na crvenom semaforu, primijetio je da mu ususret ide višetonska lokomotiva s kompozicijom kontejnera i da ne namjerava stati… Bio je priseban te je krenuo u ‘rikverc’. Odbjegla lokomotiva ušla je na mjesto gdje je čas prije sa svojom lokomotivom stajao strojovođa privatnog prijevoznika.

U međuvremenu su željezničari s kolodvora u Lipovljanima primijetili da se prazna lokomotiva “odmetnula” i da se kreće otvorenom prugom te su se, počeli utrkivati za vlakom.

U posljednji tren uskočili su na kompoziciju te na zadnjem vagonu povukli kočnicu i zaustavili vlak.

Odbjegla lokomotiva i lokomotiva sa strojovođom privatnog prijevoznika (zelena lokomotiva na slici) zaustavile su se 20-ak metara jedna od druge.

U sisačkoj policiji potvrdili su kako je tijekom nedjelje trajao očevid. Do incidenta je došlo prilikom primopredaje smjena kada je strojovođa koji je došao u jutarnju smjenu primijetio udaljavanje lokomotive, pa potom žurno reagirao, potvrdili su u policiji i najavili da će ujutro biti više službenih informacija.

Pitalo se i HŽ Infrastrukturu o ovom incidentu, te su ga šturo potvrdili.

– U nedjelju u 7:41 sati došlo je do izvanrednog događaja u kolodvoru Lipovljani. Pruga na dionici Lipovljani – Novska bila je zatvorena za promet do okončanja policijskog očevida u 13:26 sati – odgovorili su.

Poslalo se upit i na privatnog prijevoznika te podružnicu stranog prijevoznika, a njihov odgovor objaviti će se naknadno, pišu 24sata.

Facebook Komentari