Kalkulacije uoči posljednjeg kola Lige nacija: Vatreni mogu ispasti s pobjedom, ali i proći s porazom

Jedna od dvije dileme u skupini 4 Lige A riješena je uoči posljednjih 90 minuta: Francuska je zapečatirala prvo mjesto, bit će pobjednik ove grupe i igrat će na završnom turniru Lige nacija.

Ona druga, nama puno važnija – tko će završiti treći, a tko posljednji i time ispasti u niži rang u idućem izdanju ovog natjecanja – bit će otklonjena u utorak tamo negdje poslije 22:30, piše gol.hr.

S početkom u 20:45 sastat će se Hrvatska – Portugal i Francuska – Švedska, a u tim utakmicama nedvojbeno veći motiv u odnosu na svoje suparnike imat će Vatreni i Šveđani.

U posljednjih 90 minuta Hrvatska i Švedska ulaze potpuno bodovno poravnate, s izjednačenim međusobnim omjerom (jedni druge kod kuće pobijedili s 2:1) i istom gol-razlikom, -6, s tim da su Vatreni ipak ispred zahvaljujući većem broju postignutih pogodaka, što se u ovakvim slučajevima gleda kao idući kriterij.

To u prijevodu znači da, ukoliko primjerice obje utakmice završe rezultatom 0:0 ili 1:1, Hrvatska biti ispred Švedske i osigurat će na taj način ostanak u najjačem razredu Lige nacija.

Najjednostavniji način za izabranike Zlatka Dalića je da u posljednjem kolu poluče bolji rezultat nego Šveđani, ali situacija je toliko specifična da Vatreni čak i s pobjedom mogu ispasti.

Ako se dogodi da Hrvatska pobijedi Portugal, primjerice, s rezultatom 1:0, a istovremeno Šveđani kao gosti svladaju Francuze s dva razlike, onda bi oni bili treći, a Vatreni bi završili na četvrtom mjestu zbog lošije gol-razlike za jedan pogodak.

Koliko god se iz ove perspektive činilo čudno da naša reprezentacija može s pobjedom ispasti, toliko je dobra spoznaja (iako se ne treba u to previše uzdati) da se i s porazom na Poljudu može ostati. Naime, ukoliko Vatreni izgube od Portugala, onda ostaje nada da će s jednakom ili većom razlikom izgubiti i Šveđani od Francuza kako bi se zadržalo toliko željeno treće mjesto u skupini…, piše gol.hr.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Dalić zavapio: Nedostajalo nam je sedam-osam igrača. Jedva čekam da ovo prođe

Livaković optimist uoči Portugala: Ako je Francuska drhtala u Zagrebu, zašto ne bi i Portugal u Splitu?

Iz minute u minutu, Liga nacija, Švedska-Hrvatska: Šveđani zabili sve golove, loša utakmica Vatrenih, ali još uvijek smo u igri – odlučuje zadnje kolo i sraz s Portugalom

Facebook Komentari