Bomba iz HNS-a: Vatreni više neće igrati na Maksimiru

Marijan Kustić, izvršni direktor HNS-a u razgovoru za Večernji list otkrio je kako Vatreni više neće igrati na Maksimiru. Prenosimo dio razgovora:

U kojoj je fazi, odnosno je li se s mrtve točke pokrenula ideja u gradnji stadiona u Zagrebu? O čemu to ovisi, koliko je realno da se u taj projekt ide dok traje obnova zgrada oštećenih u potresu, jesu li ta dva projekta uopće u koliziji? Gdje biste vi u HNS-u najradije vidjeli novi stadion?

– Ovo je tema koja je u krugovima oko nogometa, ali i široj javnosti aktivna već dugi niz godina. I mi u HNS-u već dulje vrijeme tražimo da u suradnji sa svim ključnim dionicima, Gradom, državom i klubovima nađemo najbolje i, što je još važnije, dugoročno rješenje. Ono koje će biti najbolje za naš nogomet. Mislim da je krajnje vrijeme da na ovu priču stavimo točku i da se svi zajedno dogovorimo oko toga. Kada govorimo o reprezentaciji, treba imati na umu da je ovo golemi pogon koji uključuje i ostale reprezentacije svih uzrasta i da je prirodno da razmišljamo i o tome. Ključna stvar je da se Dinamo i Grad Zagreb napokon dogovore, da nađu kvalitetno rješenje kako bismo u Gradu Zagrebu napokon dobili dostojan stadion. U sklopu toga i mi možemo participirati na način da zadovoljimo svoje potrebe. Ali napominjem na potezu su Grad Zagreb i Dinamo. Situacija u kojoj je nacionalna A reprezentacija svoje utakmice igrala u različitim krajevima Lijepe Naše pokazala je brojne benefite takvog pristupa. Svi krajevi Hrvatske, svi naši sugrađani i istinski ljubitelji našeg nogometa tako su dobili priliku vidjeti na djelu naše nogometne virtuoze, djeca uživo vidjeti svoje idole i taj pozitivni naboj koji prati reprezentaciju gdje god ona igrala posebno je bogatstvo. Tako da ja uvijek ističem da naša reprezentacija pripada narodu. Ona je narodna reprezentacija, a njezin dom je Hrvatska, cijela Hrvatska. I uvijek ćemo igrati na svim našim stadionima koji udovoljavaju Uefinim standardima.

Je li hrvatska nogometna reprezentacija odigrala posljednju utakmicu u Maksimiru, ima li uopće smisla u takvom ambijentu ubuduće organizirati utakmice vatrenih i dalje se sramotiti pred gostima iz Europe?

– Spomenuo sam to u prethodnom odgovoru. Prošli smo više gradova u Hrvatskoj, igrali utakmice u Rijeci, Puli, Varaždinu, Osijeku, Splitu. Neupitno je to da se naši momci osjećaju dobro gdje god igrali, ali da vole igrati i u Zagrebu. Situacija s koronom rezultirala je time da se nije igralo pred gledateljima i onda je odluka bila da se ipak igra na Maksimiru. Moram napomenuti da igrači moraju imati najbolje uvjete. Gledatelji su ti koji nemaju taj potreban komfor. Nogomet ne smije i nije sam sebi svrha. Ono što ga čini velikim upravo su navijači i simpatizeri. Stoga nije dovoljno govoriti samo o kvalitetnom travnjaku već i o uvjetima za gledatelje koji su najvažniji dionik ove priče. Ne želimo uopće dovoditi u pitanje to da naša nacionalna vrsta, doprvak svijeta mora imati adekvatan stadion i u glavnom gradu. Maksimir to više nije. Kao što sam rekao, Grad Zagreb mora dati adekvatne odgovore spram Dinama i napokon naći rješenje i krenuti u akciju izgradnje novog stadiona, a najbolje bi bilo na mjestu gdje se sada nalazi maksimirski stadion. Neprimjereno je da glavni grad i tako uspješan klub kao što je GNK Dinamo imaju ovako derutan stadion. Puno zemalja i glavnih gradova koji nisu ni na ekonomskoj ni nogometnoj razini u usporedbi s nama imaju puno adekvatnije i bolje stadione nego Grad Zagreb, piše Večernji list.

Cijeli razgovor je OVDJE

Facebook Komentari