Znanstvenik Lauc podijelio studiju koja pokazuje da je strogi lockdown potpuno besmislen

Screenshot: N1

Znanstvenik Gordan Lauc, koji je i u Vladinom vijeću, podijelio je rezultate zanimljive studije:

“Mnogi misle da je problem pandemije moguće jednostavno riješiti strogim mjerama. Nažalost to naprosto nije istina. Ono što radi na jednom mjestu na svijetu, ne radi na drugom. To upravo sada vidimo i u Europi, gdje se pandemija eksplozivno širi i u nekim zemljama s vrlo strogim mjerama.

Do istog zaključka dolaze i brojne studije. Primjerice najugledniji medicinski časopis New England Journal of Medicine upravo je objavio vrlo zanimljiv primjer. Za potrebu studije su 3143 vojnika podijelili u dvije grupe. Njih pola je bilo u iznimno strogom lockdownu, a druga polovina je nastavila živjeti normalno. Rezultati su bili potpuno neočekivani; dok se u kontrolnoj grupi zarazilo 1.7% vojnika u grupi koja se pokušala zaštititi strogim mjerama zarazilo se njih 2.8%.

Jednostavno uvođenje strožih mjera nije univerzalno rješenje. U ovom trenutku stanje u Hrvatskoj je značajno bolje no u većini susjednih zemalja, a trendovi su stabilni. Razloga za paniku nema, no ne smijemo zaboraviti da smo trenutno na vrhuncu pandemije i da je aktivno zaraženo između 5 i 10% populacije. Nametanje strožih mjera nije čarobno rješenje i samo svojim odgovornim ponašanjem i brigom za sebe i druge možemo brzinu širenja pandemije držati pod kontrolom, napisao je Lauc.

Facebook Komentari