Situacija u Varaždinskoj županiji i dalje teška, u izvid stanja stiže ministar Vili Beroš

Foto: N1

U varaždinsku Opću bolnicu u subotu u 11 sati dolazi ministar zdravstva Vili Beroš kako bi vidio u kakvom je stanju ta zdravstvena ustanova kojoj gravitiraju pacijenti iz županije s najvećom incidencijom zaraza koronavirusom u Hrvatskoj.

Nakon posjeta, očekuje se da će ministar dati izjavu medijima.

U međuvremenu, stanje u Varaždinskoj županiji je i dalje nezavidno.

– Nemamo više pojma kud ovo vodi niti što se događa – zavapili su iz Županijskog stožera Varaždinske županije.

Zaraženih je u županiji svaki dan sve više, najviše ih je u Hrvatskoj na 100.000 stanovnika u 14 dana, epidemiološke mjere se ne poštuju. Slobodnih je respiratora sve manje, vojni šatori ispred varaždinske bolnice očekuju prve pacijente.

Nikome nije jasno što se događa s discipliniranim sjevernjacima.

Pandemija se širi nekontrolirano, kontakte je više nemoguće poloviti. Stožer svakodnevno dobiva dojave o kršenju samoizolacije, o bolesnima koji izlaze na ulicu, o roditeljima koji, iako su sami bolesni, šalju djecu u školu.

Varaždinska županija kroz cijeli je drugi val, žarište pandemije koja ne jenjava.

Štoviše.

Brojke su neumoljive. Varaždinska je županija uz Grad Zagreb i znatno veću Splitsko-dalmatinsku županiju, u petak 13. studenoga, zabilježila najveći broj novozaraženih – njih 278.

Više od polovice testova, 53 posto, pozitivno je. Broj osoba na bolničkom liječenje raste.

U Općoj bolnici Varaždin na liječenju su 152 osobe s teškom kliničkom slikom, 15 osoba je na respiratoru. Osoblja je sve manje, jer se brojka zaraženih u svakom trenutku vrti oko 150.

U 24 sata, od četvrtka na petak, u bolnice je primljeno novih 11 covid pacijenata.

Najviše je pacijenata na raznim odjelima u varaždinskoj bolnici (75), 34 ih je u Klenovniku i još 28 u Novom Marofu, ustanova u sklopu Opće bolnice Varaždin.

U subotu će se slaviti Martinje, koje Stožer iščekuje sa strepnjom.

Upravo se u Varaždinu dogodilo prvo javno odbijanje pridržavanja epidemioloških mjera. Obitelj nogometnog trenera Branka Ivankovića na svom se Sportskom centru TTS odlučila oglušiti na mjere zabrane rentanja sportske dvorane za kontaktne sportove.

Podršku joj je pružila glumačka obitelj Kerekeš, od ranije kivna na župana Čačića zbog rezanja županijske potpore njihovom, Kerekesh teatru.

Kerekesh teatar omiljena je pučka zabava u Varaždinskoj županiji pa su se otac i sin, Ljubomir i Jan Kerekeš, na ovaj način direktno uključili u predizbornu kampanju.

To ni ne skrivaju.

Kad je Čačić rekao da na mjere kukaju samo „neuspješnu djecu uspješnih očeva“, aludirajući na Jana Kerekeša i Miu Ivanković, Jan Kerekeš je na FB profilu Kerekesh teatra pozvao pratitelje da „zapamte taj trenutak i sjete ga se u petom mjesecu iduće godine“. Lokalni izbori su u svibnju.

Dok dio građana ova svađa zabavlja, drugi smatraju da je prepucavati se u trenutku kad županija gori od pandemije, u najmanju ruku neukusno.

Kritičarima epidemioloških mjera – koje su nakon Varaždinske uvele još neke hrvatske županije – najspornija je odluka o kraćem radnom vremenu ugostiteljskih objekata. Umjesto u ponoć moraju zatvoriti u 22 sata. Mia Ivanković, koja na TTS-u ima i kafić to je prokomentirala:

– Ljudi u 22 sata tek izlaze i najveći je promet od 22 do ponoći.

Dok je gradskim lokalima teško nadigrati Stožer i produljiti ograničeno radno vrijeme, seoske su krčme pune i dugo iza ponoći.

– Dođite i snimite parkirališta u 22 sata. Pa opet u ponoć Isti će automobili i dalje biti tamo, a i mnogo više njih – predložio je Jutarnjem šef Županijskog stožera Robert Vugrin.

Subote se boji. Martinje je na Varaždin Bregu više od tradicije. Klijeti su ionako velika konkurencija kafićima, a od kad je pandemije, još su i popularnije.

Vikend popodneva, produže se na večer i noć uz obilje vina koje se tu čuva u podrumima.

Za proljetnog su zatvaranja i strožih mjera, lokalni stožeri, uz pomoć DVD-a, uspjeli držati situaciju pod kontrolom.

Broj zaraženih bio je nepamtljiv. Arhiva kaže da je 22. srpnja u županiji bilo ukupno sedam aktivnih slučajeva, nije bilo pacijenata na bolničkom liječenju.

Ukupno je od početka pandemije krajem veljače, do kraja srpnja, Varaždinska županija brojala 57 covid pacijenata.

Dobre su se brojke pripisivale disciplini sjevernjaka.

Kamo je nestala od srpnja do rujna? Pitaju se to medicinari kojih je svakim danom na radnom mjestu sve manje, a sve ih je više na popisu oboljelih od covida-19.

Facebook Komentari