Poharali ljekarne: Jedan vitamin navodno pomaže protiv Covid-19 bolesti, čak ga je ponestalo na tržištu

Foto: Unsplash

Nakon što su objavljena istraživanja u kojima je potvrđeno da je kod velikog broja oboljelih od Covid-19 bolesti primijećen manjak vitamina D, na ljekarne i drogerije je krenuo stampedo. Kako piše Glas Slavonije, dogodilo se to i u Osijeku. Nedostatak vitamina D povezan je s povećanim rizikom za brojne bolesti, poput dijabetesa tipa 2 te neurokognitivne disfunkcije i mišićne slabosti. Stvara ga sunce, a može se naći u ribi i ribljem ulju.

Magistra Marija Škrobar iz Ljekarni Osječko-baranjske županije, kaže za taj list kako čak na tržištu postoji nedostatak tog vitamina od strane određenih proizvođača.

“Vitamin D ovaj je put uvelike pretekao potragu za vitaminom C, koji je inače broj jedan u zimskim mjesecima. To su sve dodaci prehrani i ako se uzimaju u dnevno preporučenim dozama, ne mogu štetiti zdravlju i imaju svoje pozitivne učinke. Traženi su još vitamin C, potom cink, kao i betaglukani. Posebno je zanimljiv velik porast prodaje toplomjera, i to beskontaktnih, kazala je za Glas Slavonije.

Međutim, stručnjaci kažu da u našim krajevima uzimanje vitamina D zapravo nije potrebno. Predstojnica Klinike za infektologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek, prof. prim. dr. sc. Ljiljana Perić kaže tako da se nedostatak vitamina D uočava u organizmu starih ljudi, slabije pokretnih, koji ne izlaze možda već godinama ni pola sata na dnevno svjetlo. Odraslom je čovjeku dovoljno da dnevno bude pola sata okrenut licem i rukama prema suncu i da se napuni vitaminom D. Problem je kod onih ljudi koji možda cijeli dan provode u uredu, za računalom, koji odlaze na posao u mraku i vraćaju se kući kasno poslijepodne kada je već mrak”, kazala je dr. Perić, prenosi RTL.

Facebook Komentari