Ovaj naš otok više nije korona “free”: Doktorica nas ne želi testirati, kaže da to šteti mozgu

Virus se, ipak, počeo širiti otocima pa je tako najviše slučajeva zabilježeno na Braču i Hvaru, a zaraza se širi i na Visu koji je donedavno glasio kao “korona free”.

Značajan porast zaraženih zabilježen je i na Šolti te je posljednjih dana broj novih slučajeva tamo počeo rasti te je jučer na tom otoku bilo pet novozaraženih, piše Morski.hr. Stožer na Šolti najavio da će policija kontrolirati neodgovorno ponašanje otočana.

Povodom rasta novih slučajeva, na Facebooku se oglasio Stožer civilne zaštite Općine Šolta. Objavu prenosimo u cijelosti:

“Poštovani stanovnici otoka Šolte!

Izvještavamo da na Šolti bilježimo pojavu pozitivnih osoba na Covid-19. Sagledavajući općenitu sliku razvoja širenja ove pandemije, to je bilo neizbježno. Kako se još uvijek ne radi o velikom broju zaraženih dodatne mjere za naš otok za sada nisu potrebne. Pozivamo vas da se pridržavate preporučenih mjera koje važe na nacionalnoj razini uz napomenu da se suzdržite od privatnih okupljanja, proslava i zabava, kako se trenutni broj zaraženih ne bi povećao. Iako ne možemo utjecati baš na sve, svojim odgovornim ponašanjem možemo posve sigurno pridonijeti da se prisutni virus ne proširi. Policijska uprava, Ispostava Šolta, provodit će kontrolu nad neodgovornim ponašanjem stanovništva. Ukoliko bude potrebe, testiranje na COVID 19 ponovno će se organizirati na otoku, ali nadamo se da će epidemiološka slika ostati najviše u ovim razmjerima koju imamo danas i neće ići u lošem smjeru. Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana”, napisali su iz šoltanskog Stožera.

Otočani ljuti, smatraju da se Stožer nije pripremio, kritizirali su i liječnicu s otoka. Jedan otočanin poslao je javno pismo načelniku i Općini, a Morski.hr ga je objavio u cijelosti:

“U cijeloj ovoj priči kao i svakoj priči postoji druga strana koja nas otočane treba brinuti. Korona je na našim prostorima prisutna već više od sedam mjeseci, a do pojavljivanja virusa na našem otoku javnost nije bila obaviještena što je i gdje je Stožer, što radi, da li se sprema za jesensku pandemiju. Iako gledajući realno, mi smo bili stalno u pandemiji, ali zbog turističke sezone lagali su nas (NE NAŠ STOŽER VEĆ DRŽAVNI) te nas pustili da živimo svoj ljetni san, iako nitko normalan nije vjerovao da stotine tisuće turista koji su došli u Hrvatsku neće posijati koronu po cijeloj Hrvatskoj.

Za vrijeme lockdowna mještani su obrađivali zemlju. A i turizam nam je dobar. Naš Stožer je bio tu, ali nije reagirao kad medicinsko osoblje nije htjelo ići u kućne posjete bolesnim i nemoćnim jer se bojalo korone. Nije upoznat da doktorica koja je već ‘sto godina’ na otoku tvrdi da ne treba raditi test na koronu jer pri testiranju se može oštetiti mozak. Dana 5.11.2020. kada predsjednik ili zapovjednik Kriznog stožera priča o jednom oboljelom u zapadnom dijelu Šolte, u Gornjem Selu na istočnom dijelu otoka, ima ‘više od jednog’ potencijalnog bolesnika, korona se širi.

Kako je moguće da je poziv upućen centru za borbu s Covidom Splitsko-dalmatinske županije o hitnosti i potrebi dolaska infektologa na Šoltu došao od žene koja nema nikakve veze s Kriznim stožerom Općine Šolta? Ako je gospodin donačelnik koji je na položaju zapovjednika Kriznog stožera, koji se bira ne po stručnosti i znanju već pozicijom dobivenoj voljom glasača, onda bi taj isti trebao i misliti o sigurnosti tih koji su glasali za njega, te isto tako i onih koji nisu ni u primisli to pomislili, ali uredno plaćaju danak za državne službenike.

Ti potencijalni bolesnici su oni od kojih dobiva novac za svoje vrijeme provedeno na položaju donačelnika te glavnog operatora u stožeru za obranu od Covida-19. Kako Stožer nije organizirao dolazak infektologa, tako niti obavijest nije proslijeđena na području Općine Šolta, vijest o testiranju se proširila usmenom predajom ili bolje rečeno telefonskim pozivima među stanovništvom Otoka Šolte”, napisao je stanovnik Šolte u otvorenom pismu, prenosi RTL.

Facebook Komentari